Friday, December 16, 2011

movie review: songlap




Takkan la aku nak kencing mamat hensem macam engkau ni Man..

Aku memang tunggu movie ni untuk keluar pawagam. Satu, sebab TONTON yang recommend. Dua, sebab pengarah die merupakan pengarah Kami The Movie, which is one of my favourite malay movie so far. Tiga, Saheizy Sam tak lagi bawak watak bodoh ala ala 'Kongsi'. Empat, bukan Ahmad Idham mahupon Razak Mohaideen yang mengarahkan filem ni. Tu aje..

Alkisah Songlap:

Songlap mengisahkan Am (Sam) dan Ad (Shafie) yang merupakan dua beradik terlibat dalam satu sindiket penyeludupan manusia iaitu: jual bayi anak luar nikah dan jual mak bayi jadi hookers (aku rase). Sindiket ini diuruskan oleh seorang wanita bergelar 'Mama'. 

Am merupakan kaki judi yang menggunakan wang hasil kerja mereka untuk berjudi. Manakala, Ad mengimpikan kehidupan yang lebih baik. Apabila Hawa (Sara), adik kepada Razak (kawan baik Ad yang mati sebab drug overdose), hamil anak luar nikah, Ad menjadi terdorong untuk menyelamatkan dirinya dan juga Hawa serta bayinya.

Monday, December 12, 2011

selamat mengakhiri zaman bujang!




Aku terase seperti an ass sebab tak datang majlis walimatul'urus seorang kawan, Chu, semalam. Bertimpa timpa rase teruk lagi sebab rumah sewaan aku amatla tak jauh dari tempat kejadian. Damn it!

Segala kesulitan amat dikesali. 

Gambar dicuri secara senyap senyap dari Ahmad Azli..

Anyway, selamat mengakhiri zaman bujang kepada Chu dan Khairul.. To my friends, i promise to make it next time for you guys.. 

Monday, November 28, 2011

movie review: misteri jalan lama



Suatu ketika dulu, bile aku tonton Buli Balik, Sumolah, mahupon My Spy, aku boleh nampak similarity dalam gaya arahan Afdlin Shauki. Tapi, bagi Misteri Jalan Lama, surprisingly, sangat berlainan dari hasil keje beliau sebelum ini. Teknik kamera, gaya penceritaan. Semua tampak baru dan fresh. Peningkatan yang positif dari beliau.

Alkisah Misteri Jalan Lama:

Indra (Hans Isaac) dan Illya (Que Haidar) merupakan adik beradik yang sangat berlainan dari segi sikap dan penampilan. Indra merupakan pelumba kereta yang banyak berhutang, manakala Illya anak yang patuh pada bapanya. Suatu hari, bapa mereka (Tamimi Siregar) maut dalam kemalangan sewaktu pulang melalui jalan lama menuju kampung halaman.

Indra diberi tanggungjawab untuk membawa Illya pulang melalui jalan lama atas arahan bapanya dengan ganjaran, beliau mendapat seluruh harta bapanya. Arahan bapanya jelas, menghantar Illya melalui jalan lama.

Nasib tak menyebelahi mereka, kereta mereka dicuri dan mereka bertemu kaum Nian. Di situlah segala gala mengenai sejarah silam Illya terbongkar. Jeng jeng jeng.

Friday, November 25, 2011

budak budak U dibenar mengundi?



KUALA LUMPUR - Kerajaan akan meminda Seksyen 15 Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) 1971 bagi membolehkan pelajar yang mencapai umur 21 tahun menyertai parti politik.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan perkara itu semasa membentangkan usul memansuhkan Proklamasi Darurat pada persidangan Dewan Rakyat semalam.

"Di atas segalanya, kerajaan percaya kepada kematangan dan kebijaksanaan para mahasiswa.

"Dengan itu, bagi menghormati hak Perlembagaan mahasiswa dan mahasiswi negara yang telah mencapai umur baligh undang-undang atau age of majority, kerajaan akan pinda Seksyen 15 AUKU 1971 bagi membenarkan mereka menjadi ahli parti politik," katanya.

awek sebagai hiasan

Sumber: Kosmo online

Aku agak terkejut bile mendapat tahu mengenai isu ni. Suatu ketika dahulu, pelajar universiti berhabis habisan dikekang dari mengikuti mana mana aktiviti berbaur politik. Sampaikan ada yang kena usha line nak join kenduri anjuran PAS. Politik tetap politik. Even kau makan nasik free anjuran PAS sekalipon. Kau masuk politik, kau kena tendang U. Dengan jelas kite boleh nampak the level of 'strickness'. Well, except for BTN yang aku sudah maklum tersangatlah berbaur politik.

Thursday, November 24, 2011

movie review: the twilight saga: breaking dawn - part 1



I didn't even watch this movie yet. But, some says that this movie is not even worth watching.. Well, except for Twilight's fan.. 

"They play chess a lot before having sex. And after too".. Haha, lawak2..

Read this if you must..

"The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 1" is a slow movie that runs for a lengthy 110 minutes and is completely useless. Everything in the film is prolonged and many of the scenes are just additional scenes to fill up the vacant spaces. "Twilight" was great, "New Moon" was a downfall, "Eclipse" stood out with more action, and this one - it sucks! The beginning, as you may have seen in the trailers, Bella marries Edward. A lot of emotional moments and talking, this and that. Then they have a lot of kissing and hugging and kissing and hugging that if you combine all the kissing scenes in the movie, maybe it could last until an hour. Then they go have a honeymoon and then something happens.

They did IT and the impossible became possible. Bella became pregnant (as seen in the trailer) and then the baby is killing Bella, taking her nutrients and we see an unhealthy Bella for around 40 minutes.

Maybe the scene in the end was a little exciting as it was quite thrilling. There was some fighting, a small dose of fighting that maybe didn't even last up till 5 minutes. I won't tell you what happened in the end because that's an important element in the story. If I tell you that, I'll spoil the movie, if you even plan on watching it.

Wednesday, November 23, 2011

sembahyang ade lima waktu



Solat ade lima waktu

Subuh

Zohor

Asar

Maghrib

Isyak

Selagi kite buleh keje

Buleh keje OT

Bulah main tenis

Buleh main futsal

Buleh berlari

Buleh gelak hu ha hu ha

Takde alasan kenapa kite buleh tinggal solat lima waktu

Kalau tinggal solat

Tapi ade kesedaran untuk Qada'

Then, that's ok

Even tak bagos

Kalau tinggal solat

Tapi still buleh keje

Buleh keje OT

Bulah main tenis

Buleh main futsal

Buleh berlari

Buleh gelak hu ha hu ha

Sikit pon takde rasa nak Qada'

Then, something wrong with you

Kite nak hidup berkat

Rezeki melimpah ruah

Hidup berjaya

Kerjaya bagus

Tapi yang lime waktu tu kite tinggal

Sangat tak bagus

Pernah dengar Istidraj?

Nikmat yang Allah bagi supaya hambanya berterus terusan sesat

Nak ke gaji yang kite dapat tu menjadi istidraj?

Na'uzubillah..



'Kite' dalam ucapan di atas termasuk aku la...

Aku tak perfect, tapi same same kite berusaha untuk menjadi yang lebih baik..

Betulkan aku kalau aku salah..

Sunday, November 20, 2011

tak keruan



Aku masih dalam pertimbanagan antara meneruskan kerjaya dalam food industry, Soon Soon, atau beralih kepada site job, UEM, yang pada pandangan aku: panas, adventure, kerja keras, muke hitam..

Prinsip aku senang: 

Sekiranya aku tolak UEM, makanya, aku nak stay dalam food industry sahaja. Dalam 2 3 tahun, aku dah expert dalam flour making, buat ape nak serabutkan kepala untuk tukar speciality.

In the other hand, kalau aku terima UEM, muke akan hitam kena panas terik, kena hujan. Tapi, it's weird that i prefer this kind of job more than other. Besides, peluang kerjaya selepas UEM adalah besar.

Bila aku tanya orang:

Ikut hang la nak keje mane mane..

Ikut la mane yang hang rase terbaek..

Mane mane la lan oi..

Ko keje pengalaman habuk pon takde..

Ko takyah keje r kalau pening sangat..




So, which one?


#Turn something random into something awesome~

Tuesday, November 15, 2011

mati kutu



Aku mati kutu..

Dari jam 1030 pm tadi aku dah ronda ronda blog orang lain konon nak carik ilham untuk buat entry. Haram, satu habok idea pon takde. 

Kepala kutu betol la...



Sekian, terima kasih..


Recently listening repeatedly to 'Emotions' by Aizat and 'Random Awesome'  by Yuna. Sedap jugak layan...

Sunday, November 13, 2011

movie review: the adventure of tintin



Housemate aku cakap 'tengok tajuk pon nak termuntah' bilamasa aku ajak beliau turutserta menonton The Adventure of Tintin ini. Ish ish ish..



Don't judge a book by it's cover, or, a book can't be judged by it's cover. Mane mane la. Ternyata movie ini memenuhi citarasa aku, at least terubat jugak la dek kerana movie Immortals yang aku tonton semalam yang partially disappointing. Dihasilkan berdasarkan komik popular Eropah yang telah dialih bahasa ke 80 jenis bahasa dan lebih 350 juta cetakan worlwide.

Alkisah the adventure of Tintin:

Tintin menemui replika kapal unicorn yang pada masa yang sama menyimpan rahsia berkenaan dengan kapal Unicorn yang sebenar yang telah karam puluhan atau ratusan tahun dahulu. Beliau menemui Kapten Haddock dalam pengembaraan beliau bersama Snowy (anjing). Tambah menarik lagi, moyang Haddock merupakan kapten kepada kapal tersebut. Sepertimana movie pancarian harta karun lain, akan ada pihak kedua atau villain yang turut mahukan harta ini. Maka, bermulalah perlumbaan pencarian harta karun ini.

Storyline yang simple dan mudah difahami. Penonton tak perlu tunggu lama mahupon memerah kepala untuk menyaksikan dan mengikuti jalan cerita movie ini. Resepinya cukup: aksi kejar mengejar, humour, misteri, dan janaan CGI yang marvellous. Pada sesetengah latar, aku merasakan seperti menyaksikan latar yang sebenar. Laut, bangunan, padang pasir. Seperti hampir flawless penyampaiannya.

Setiap watak dalam movie ini disampaikan peranannya semaksimum mungkin. Sebagai contoh, watak penyeluk saku yang hanya tampil dalam sebahagian kecil dari keseluruhan cerita. It's funny that i can still remember him until the end of the story. Lihat sahaja aksi lincah Snowy yang benar benar menarik perhatian.

Babak dimana Tintin, Snowy bersama Kapten Haddock menuju ke daratan menggunakan kapal terbang benar benar menarik dan membuat aku tak kelip mata. Aksi, cemas, humour. Semua dimuatkan sekaligus. Salute to the director..

Overall, it's a fun and entertaining movie. Definitely..


Rating: 7.8/10

Saturday, November 12, 2011

movie review: immortals





Aku telah menonton 300, Thor, Captain America, dan baru tadi, Immortals. Semuanya berkongsi satu impression yang sama, iaitu: mengarut tapi boleh la kalau nak layan. Kalau nak repeat tengok sekali lagi? Maybe not. Ia kalau nak mudah aku gambarkan macam makan Big Mac tapi takde sos, dan takde cheese. Rase best yang tak berapa nak best. Kemut kemut je rase best tu.

Alkisah Immortals: 

Masa dulu dulu, geng dewa dewi ni berperang dengan geng Titan. So, dalam klimaks peperangan tu, busur panah (Epirus Bow) yang teramatla power milik Zeus (kalau tak silap aku) jatuh ke bumi, dan geng geng Titan ni kalah dan dikurung dalam gunung.

Selepas berkurun masa berlalu, muncul pulak sorang raja yang bangang yang berniat untuk memiliki Epirus Bow dan membebaskan Titan yang terkurung. Matlamat beliau: destroying humanity. Aku masih tak dapat nak figure sebab ape la die ni beria sangat nak hapuskan humanity. Mengarut. Pfftt..

Nak dipendekkan cerita, ade la sorang mamat yang power dalam kalangan manusia ni. Zeus memang dah lame aim mamat ni. The choosen one la nak bagi senang cerita. Mamat ni name die Theseus. Die ni la yang ditakdirkan untuk menghentikan niat jahat si raja yang bangang tu.

Maka berlakulah pergelutan, peperangan, kematian dan bla bla bla, kemenangan. End of story.

Dari segi effect: latar tempat bagi Immortals adalah sangat obvious dijana menggunakan janaan CGI. Terlalu obvious. Dari segi pertarungan, tampak real (kalau nak compare dengan 300) dan tak over effect. Kecuali efek darah yang menyembur nyembur dan efek panah. 

Pada hemat aku, efek yang power tak menjamin sesebuah cerita itu untuk dikategorikan sebagai bagus. Pada awal cerita, surrounding effect yang suram dan gelap menyukarkan aku untuk mengenalpasti watak watak dalam cerita ni. Dari situ aku jadi sedikit 'lost' untuk follow flow cerita. 

Selain itu, aku dan penonton lain cuma didedahkan secara 'simple' watak hero dalam cerita ini. Seorang warga kelas bawahan yang punya ibu yang mempercayai tuhan. That's all. Maybe sebab itu la aku tak dapat nak ingat nama mamat hero ni sampai la ending cerita.

Overall: boleh la kalau nak layan. 



Rating: 6/10

Thursday, November 3, 2011

aku pencinta alam: bukit hijau



Sedang aku membelek2 gambar time di USM, aku terjumpe gambar aktiviti pencinta alam yang tidak dipost di blog. So, ini la die Bukit Hijau: perkelahan sempena minggu study week third year....




Dek kerana gambar2 lain adalah amat tidak proper untuk tontonan umum terutamanya anak anak kecil, makanya, nikmatilah pemandangan langit biru yang indah serta hijau alam flora fauna.

Tuesday, November 1, 2011

penangan cuti raye korban



Pagi ni, aku bangun dengan attitude yang teramatla malas untuk ke kerja. Terase berat satu badan nak bangun. Sungguh tak produktif aku pagi ni. Ape yang ade dalam otak aku hanyalah..

"ciss, hari ni rabu dah..lagi 2 hari nak balik kampung.."

Tapi aku kene fokus, so, aku kerahkan tulang empat kerat aku ni ke keje walau dengan semangat yang tak berape nak berkobar.

Drive ke tempat keje.

Scan jari.

Pakai safety helmet.

Tengok jam..


"baru 8.56 pg.."

"eh.."




"baru hari selase rupenye.."




"ciss..."




...................................................................................................


home sweet home. hari jumaat ni aku jumpe ngkau, wahai rumah..

mentaliti seorang pekerja



Sudah genap dua bulan aku bekerja dalam bidang food industry ni dan bermacam ragam lagak perangai yang aku lihat, perhati dan telan. Tugas sebagai jurutera bukan sekadar setelkan kerja yang dibagi bos dan pihak atasan, tapi turut bertanggungjawab meng'control' anak buah, orang bawahan.

"aku buat kerja tara gaji 600 je r. tu bukan keje aku.."

Satu mentaliti yang pada aku amat 'sakit' dan annoying. Aku paling anti kalau soal gaji dibangkitkan dalam penyelesaian keje. Bekerja untuk duit semata, bukan untuk maju ke level yang lebih tinggi, atau untuk merubah nasib bangsa, jauh sekali. 

Tak kisah pada pandangan orang. Tak kisah pada pandangan Ah Chong dan Raju. Tak kisah pada satu impression; takleh pakai punye melayu..

"aku taknak buat keje assistant miller, aku nak buat conditioning je.."

Aku pernah terfikir untuk propose keje secara giliran pada assistant miller dan condition-man. Ya, supaya both asst. miller dan condition-man boleh buat kedua dua keje.

Dan, bos terlebih dahulu membuat keputusan untuk laksanakan sistem ini sebelum sempat aku propose. Ternyata, memang mereka liat dan keras kepala. 

Pada hemat aku: mereka ni tak punya fikiran untuk berubah, atau malas untuk berubah. Terlalu selesa dan 'naik lemak'. 

Aku tahu aku masih mentah dan hingusan dalam bidang kerja ni. Ya, sape yang nak dengar cakap budak budak. 

"aku memang tak puas hati betol dengan bos ***** tu.."

Bile depan mata, 'ya bos', 'baek bos', 'setuju bos'

Time bersembang memang best, boleh jatuh langit kalau dengar die bersembang. Time suruh buat keje, macam macam la alasan die bagi.

...................................................................................................

Ya, memang susah dan mencabar untuk handle orang bawahan yang sebegini. Aku tahu mereka makan garam dulu dari aku dan aku masih cetek ilmu kerja berbanding mereka. Masih banyak lagi yang aku belum teroka dan belajar.

Dan sebab itu, aku selalu set minda aku,

"satu hari, aku nak ubah mentaliti depa ni.."


Sunday, October 23, 2011

hayao miyazaki, ghibli studio and a great masterpiece



Hayao Miyazaki dan Studio Ghibli tak pernah menghampakan aku dalam penghasilan animasi yang pada aku far exceeding certain real action movie. A great masterpiece. Ya, aku layan animasi, anime.Good film can come in any form of presentation. 

Bermula dari Nausicaa of The Valley of The Wind (1984) sampai lah ke The Secret World of Arietty (2010), ternyata tak pernah mengecewakan aku. Pada aku, mungkin disebabkan oleh:

i. Tema filem yang ditunjukkan dengan kuat sekali. Sama ada family, nature, love, child memory, fantasy dan sebagainya. Sesetengah filem terumbang ambing dalam penyampaian temanya. Tetapi bagi filem filem Hayao Miyazaki, it's almost perfect. Flawless. Lihat sahaja dalam Princess Mononoke, tema kasih sayang, nature disampaikan dengan jelas sekali. Aku tak perlu nak perah otak untuk mencari tema ape yang disampaikan.

ii. Character yang menarik. Adventurous and ambitious. Ekspresi wajah yang menggambarkan dilema, kebencian, suka, cinta dan sebagainya disampaikan dengan baik dan bagi aku, menusuk. Watak Chihiro dalam Spirited Away menampakkan kanak kanak manja yang struggle untuk survive dalam dunia dewa dewi yang mencabar. 

iii. Detail dalam setiap movement yang tampak terperinci dan kemas.Seperti air, angin, bayang bayang dan sebagainya. Ia secara tak langsung menghidupkan lagi filem filem tersebut.

iv. Mesej yang disampaikan sampai ke pemikiran penonton. Mesej penjagaan alam, mesej kasih sayang, dan sebagainya. Kadangkala mesej yang disampaikan itu simple, tapi diterjemahkan ke dalam bentuk yang magnificent dan cantik.

v. Plot cerita yang terkawal rapi. Jauh panggang dari api kalau nak compare dengan Hantu Bonceng, jalan cerita yang messy sampaikan aku tertanya tanya ini cerita pasal hantu atau kisah cinta yang memualkan atau kisah nasi kangkang yang pathetic. Ini yang terjadi kalau plot tak dikawal.


Lain orang lain pendapat dalam pentafsiran sesebuah filem. Ada orang kata Transformer best tahap gaban, tapi bagi aku, sikit pon tak menarik minat. It basically depend on ur taste urself.




  




   

Friday, October 21, 2011

target!



Ape target kamu dalam hidop ni? Ha, kamu la! Ye, kamu yang tengah duduk depan laptop tu. Sengih pulak. Ok, ape target hidop kamu?

Kite flashback balik zaman sekolah rendah dulu. Bile ditanya cita-cita, skema jawapan yang wajib dijawab adalah: doktor, jurutera, polis, bomba, dan juga cikgu. Then, masuk sekolah menengah. Cita-cita menjadi advance seiring dengan masa dan pemikiran kite. Jurutera petroleum, doktor gigi, bisnessman, dsb. Well, takde salahnye untuk mempunyai cita-cita. Target. Cita-cita ni mendorong kita untuk berusaha keras. Dalam konteks student; belajar sekerasnya untuk mengejar cita-cita ni, skor dalam exam, masuk universiti/maktab dan menggenggam segulung degree/master/pHD.

Kite tengok pulak satu lagi level dimana cita-cita dah pon tercapai. Jurutera, doktor, cikgu, et cetera. So, ape target kalian sekarang ni?

Jawapan skema yang selalu kite dengar ialah: nak berjaya dalam hidup. Biasa. Tipikal. Do elaborate what kind of success that u wanna be? Ade rumah besar, bini cun, anak melambak, kereta besa bagak, dan duit yang melimpah ruah. Adakah ini pengertian "berjaya" itu?

Atau..

Berjaya dalam kerjaya: menjadi manager, membangunkan company sampai ke peringkat tertinggi. Kalahkan company pesaing. Besarkan company. Bangunkan branch keseluruh dunia. Adakah ini pengertian "berjaya" itu?

Atau..

Punyai hidup yang serba serbi lengkap. Cukup kadar makan minum. Punyai keluarga yang bahagia. Punya kebolehan membantu mak ayah adik beradik. Rumah yang selesa. Hidup yang tak berlebih lebih. Adakah ini pengertian "berjaya" itu?


Well, kalau tanya aku, aku sendiri pon tak tahu. Pada pendapat aku, target itulah yang akan memimpin kite untuk berada on the right track. Hidup tanpa target hanya membawa kita ke satu mindset; "adoi, malasnye nak pi keje","arini ponteng keje sedap jugak", dan "bestnye hidop time study dulu". Yep, tak akan membawa kite ke mana-mana.

Back to the whole point, ape target hidup kite?

So,


Ape target hidup kamu??

Thursday, October 20, 2011

mentaliti si manipulasi



Seberang Flourmill merupakan salah satu cabang dalam Soon Soon Group di samping Soon Soon Oilmill dan Soon Soon Feedmill. Soon Soon Feedmill menghasilkan makanan haiwan seperti dedak dan pellet. Manakala, Soon Soon Oilmill menghasilkan minyak masak dan Seberang Flourmill menghasilkan..well, of course la tepung. 

Well, Seberang Flourmill mempunyai plant yang berfungsi menghasilkan tepung dari gandum. Dan plant ini ditunjangi oleh Plant Manager yang bijaknya, mak ai, dari Kedah ke Johor, patah balik pusing ikut Terengganu sampai ke Kedah balik, semua orang tahu tahap kebijaksanaannya.

Kata-katanya keramat. Maka betullah segala tutur kata dan arahannya. Kuli adalah salah, Plant Manager adalah betul. Kuli buat salah, Plant Manager kata salah salah. Kuli buat betul, Plant Manager cari salah. Maka dengan itu, memang sah dan tentunye ke'betul'an Plant Manager itu.

Plant Manager ada tag-team yakni, QC Manager. Segala keputusan adalah sudah tentunya betul datangnya dari Tag Team ni. Jangan gatal buat keputusan sendiri, Tag Team akan cantas. Tag Team memang tak boleh dan taknak dengar pendapat kuli kuli sebab kuli tak pandai, Tag Team pandai.

Tag Team bercadang nak kekalkan jawatan mereka sampailah ke titisan terakhir. In the mean time, kuli kuli muda yang berharap membawa perubahan boleh simpan hajat sehingga sampai masanya. Sebelum sampai masa itu, kuli kuli kena redha...



Ya, ini lah die mentaliti si manipulasi..

Wednesday, October 19, 2011

kerja boleh jadi best, kalau..



Kerja boleh jadi best, kalau..

1st: 
Of course la kalau ade keje yang nak dibuat. Tambahan lagi keje tu sememangnya sebati dengan daging tulang urat selangka kita. Kan. What point kalau datang keje tapi menganga je. Diri sendiri sakit hati, orang tengok kita pon sakit hati. Bagi aku, dibayar gaji tinggi mane pon, kalau keje (tugas) takde, ia secara tak langsung merupakan seksaan secara mental. Terasa bosan. Terasa biol. Terasa useless. Awkward, dan segala macam negative expressions.

2nd:
Bende yang kita suke. Ada yang suke mesin. Ada yang suke projek. Ada yang suka site job. Ada yang suke hands-on job. Ada yang suke keje cakap-cakap. Dsb. Tapi, aku sure seramai 55% yang tak suke keje die, tapi still keje. Ok, maybe aku over-judge. Maybe takde la teruk sangat. Maybe ade yang suke keje die, tapi ade benda picisan yang buat die tak suke keje die. Contoh, keje repair mesin, suke, tapi kene datang keje 6 hari seminggu plus kene buat OT 20 jam, tak suke. Contoh, keje cakap-cakap, best, tapi kene maki hamun dengan bos plus kene luku dengan customer, tak best. 

Aku dah lari tajuk rasenye...

3rd:
Bos yang kewl. Contoh bos yang tak kewl: selalu sangat datang awal, so kene la pagi-pagi buta rushing nak sampai sebelom bos. Contoh bos yang kewl: selalu pegi outstation, selalu datang lambat, selalu tak buat meeting, selalu layan anime. 

Ok, aku merepek dah..

Bos yang kewl ialah bos yang pandai ambik hati dan pandai berinteraksi dengan kuli-kuli die; dengar pendapat kuli die, even kuli tu yang paling kuli sekali; ambik berat hal ehwal kuli die; suke open table (belanje); dll. Ade ke bos yang macam ni. Mengarut. Ok, aku melebih lagi. Maybe ade jugak bos yang macam ni.. tapi....

never mind..

4th:
Increment dan bonus yang tinggi melangit. Secara tak langsung, akan push kita untuk buat yang terbaek banget-banget. Ok, maybe bukan yang terbaek banget-banget. Push kita untuk buat yang bagus. Increment yang ciput dan bonus 1/10 sebulan gaji bakal mengundang pekerja lompat kilang/company sepertimana mereka-mereka yang lompat parti. Kemungkinan besar parti lama tak bagi elaun minyak dan elaun duit poket menyebabkn lompat parti. 

5th:
Ada connection dengan pekerja yang lain. Ni bukan broadband connection, tapi connection dengan worker yang lain. Kite akan rase best bile orang senyum bile bertembung dengan kita. Orang senyum maknanya die suke kite. Suke bukan maksud 'suke' yang tu. Tapi.. suke. Bile rase best, diri sendiri pon rase semangat buat keje. Bayangkan kalau betembung je, tarik muke ketat. Mesti pop dekat kepala kite, "die ni tak suke aku ke?". Kan.

6th:
Elaun yang maha banyak. Keje boleh datang suke hati. Bile cuti je, mesti bergaji. Faedah yang mak ai, punye la banyak. Makan tengah hari yang ditanggung, termasuklah sarapan, minum pagi,dan juga minum petang. Duit minyak dibagi. Duit belanja cekedis dan cekelat turut ditanggung. Sorang satu dapat kereta buatan Malaysia sebijik. Bonus setahun gaji. Hari ahad, sabtu dan cuti-cuti umum tak payah datang langsung, gaji jalan. 

Ok, no6 ni memang totally and surely nonsense. Such a childish set of mind. Pfffttt..


Aku suke lepak dekat bumbung plant. Mengulat. Mencari idea. Mencatat list keje. Mengambil angin. Mencari nafas. Mencari ketenangan. Ya, ketenangan..


Monday, October 17, 2011

jalan jem, kereta manual




Driving manual car in a traffic jam really get on my nerve.


Kalau aku rodok bontot kereta depan ni,

 Agak-agak boleh ilang tension tak?

Saturday, October 15, 2011

movie review: real steel



Sudah menjadi habit aku untuk check tahap best sesebuah movie di IMDB sebelum terjah kat pawagam. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian, maki hamun je yang dapat. Makan minyak, makan duit, makan masa, makan hati. So, it's better check than regret.




So, real steel. Even dah ade malaun-malaun yang share movie ni dekat internet dengan of course la visual yang low kualiti, aku still nak tengok dekat pawagam. Di ratedkan sebanyak 7.5/10 oleh viewer di IMDB which is quite good score membuatkan aku nak tengok jugak movie ni.

First impression aku sebelum menonton movie ni: filem robot gaduh-gaduh yang penuh dengan CGI efek, vicious and cold blooded robots fighting, yada yada yada. Tapi, yang sebenarnya, movie ni hanya ditunjang dengan kuat kisah hubungan anak dengan bapa, dan of course la robot fighting yang tak over effect dan bagi aku, best. Cth movie dengan over effect but pathetic is, Transformer. Pfftt. 

Ok. Kisahnya. Charlie (Hugh Jackman) ialah seorang jackass yang suke berhabis duit dalam robot fighting. First thing first, latar movie: 2020, dimana virtual game di real-action kan dan tinju-tinju manusia dah takde. So, sukan tinju ni di replacekan kepada robot fighting.

Charlie ni juga dahulu seorang peninju yang boleh kata power la. Die juga ade seorang anakluar nikah bernama Max. Nak dipendekkan cerita, mak kepada Max mati dan hak penjagaan sepatutnya jatuh pada Charlie. Tapi Charlie taknak. In the mean time, Charlie dah sengkek disebabkan hutang keliling pinggang. So, makcik Max kawen dengan orang kaya dan sanggup nak jaga Max. So, Charlie 'jual' Max dengan USD100,000 kepada makcik Max. Tapi, makcik Max dan laki die nak honeymoon dekat oversea. So, Max kene dijaga oleh Charlie sementara nak tunggu depa ni balik honeymoon.

Mula-mula, si anak dan bapak memang takleh blah. Bapak rasa si anak annoying dan sebaliknya. After certain time, bibit-bibit kasih sayang mula terbit. Cliché. Apa yang mengikat antara Charlie dan anaknya ialah game fighting robot. Berkongsi minat yang sama.

Nak dipendekkan lagi cerite, Max jumpa robot yang dah sampai tahap junk dekat junk yard. But surprisingly, robot ni still function. Dipendekkan cerita lagi, Charlie dan Max masuk liga robot fighting. Max dengan selamba badaknya mencabar juara dunia robot fighting: robot bernama Zeus, robot besar bagak yang power nak mampos. So, berjayakah robot junk Charlie dan Max menewaskan Zeus? Macam mane dengan hubungan antara Charlie dengan Max. jeng jeng jeng


 Rating: 7.8/10

dreamt wishlist against real live



Semua orang ade wishlist. Yup. Semua orang ade. Wishes yang di'list'kan. Nak kawen umur 24 taun la, nak beli Altis la, nak beli rumah la, nak beli motor besa la, nak beli DSLR la, nak beli gitar la, nak putar satu negara la. Well, it is not wrong to have a wish, a target. At least ade bende yang kite nak capai dalam hidup. 

Dulu, aku memang dah aim nak angkat DSLR dan juge gitar, walaupon main takde tahap power ala Man Kidal. Still, practice makes perfect. Bile nak powernye kalau gitar sendiri pon takde. Same goes to DSLR. Addictnye aku disebabkan oleh kualiti gambar yang cantik tahap best banget. Jauh meninggalkan kamera 3.2mp Sony Ericsson K770i aku. Yeahh, DSLR dan gitar. Target aku.

Tapi, tu dulu. Zaman jiwa mude berkobar-kobar. Semua bende pon aku nak. Haloba punye manusia. Disebabkan kebanyakan masa aku dikekang oleh masa kerja, wishes aku yang dua ni dah makin malap. Selain itu, isu-isu berbangkit macam priority penggunaan duit, releven atau tak, takde masa nak main tangkap-tangkap gamba, dan sebagainya mempengaruhi keputusan aku untuk give up pada bende ni. Tambahan teman main gitar dah takde. Lagi la membantutkan impian aku. Impian suci aku.

So, officially potong wishlists ni. Erm, tak potong la, tapi letak sebagai less less less priority berbanding wishes yang lain. Kot-kot nanti duit dah bersepah-sepah tak tau nak buat ape. Maybe aku hidupkan balik wishes aku ni. Yes, the day may come. I guess..


Ka-ching!




Tuesday, October 11, 2011

soalan cepumas



Ade sorang pakcik maintenance dekat kilang aku ni. Takde la pakcik sangat. Nak bagi dekatkan level sembang, aku panggil die 'abang'. Takde la awkward sangat nak sembang gelak-gelak bagai.

Biase la, budak baru macam aku ni kene la mendekat-dekatkan diri dengan geng-geng otai dekat kilang ni. So, nanti takde la susah nak mintak tolong depa nanti. Depa ni dah keje dekat kilang ni dari zaman firaun lagi. Memang selok-belok kilang ni memang depa expert tahap superb la.

So, me watching the maintenance gang repairing a machine. A conveyor to be precise. Changing the sprocket.

"Tukaq spoket ke bang?" Aku mula bicara. Dah tau tukar spoket tapi tanya lagi. Nub!

"Ha'a. Dah longgaq" balas pakcik maintenance tadi.

"Baru ka?" dia tanya aku pulak.

"Ha'a. Baru sebulan." aku jawab.

"Ooo.."

"Dah kawen ka?" dia tanya lagi.

"Belom!" ringkas aku jawab. 

Aku sengih-sengih 5 minit, pastu blah.




Pakcik, tolong la tanya soalan lain...

Sunday, September 25, 2011

24th of september




This is what happened on the 24th of september 2011




All the sweats, all the pain in the ass, all the struggling, all the tense, all the pressure, all the burdens..

Had finally paid off

Thanks mak and apak

Thanks my fellow friends

Thanks prof, doc, sir, miss, mrs

Thank you

Terima kasih

Xie xie

Syukriya

Syukran

Gracias

Thank you all

I love u all




Tuesday, September 20, 2011

Saturday, September 17, 2011

the must watch malay movies of 2011



Tajuk: Songlap


Review: Kalau berdasarkan  trailer, memang tampak menarik. Tapi, trailer mane ade yang tak gempak. Even Hantu Bonceng yang tak best tu pon trailer die gempak. But, TONTON had proposed this movie to be a must watch malay movie of this year. So, giv a shot la kawan. Tambahan lagi filem ni bukan arahan Ahmad Idham mahupon Razak Mohaideen. So, risiko kekecewaan tu kurang la..

Tarikh tayangan: 15 Disember 2011



Tajuk: Bunohan


Review: Gempak tak gempaknye filem ni dah dibuktikan dengan pencapaiannya even tak ditayang kat sini lagi. Bunohan akan ditayangkan di festival filem antarabangsa Toronto ke 36. Selain itu, Bunohan juga telah mendapat pengedaran antarabangsa oleh Universal Picture untuk tayangan di UK, Perancis, Jerman, New Zealand, dan Australia. Ni kalau TONTON kencing aku kire aku kencing korang jugak la ni. Aku dah review trailer filem ni. Skill Faizal Hussein bermain pisau mengukuhkan lagi yang filem ni memang benar-benar kencang. 

Tarikh tayangan: tak diyatakan lagi.

Wednesday, September 14, 2011

Tuesday, September 13, 2011

banyak alasan la ko!!



Aku penah cerite sebelum ini tentang appoinment 'Stress Test' yang di arrange di Hospital Slim oleh Dr kesayangan aku. Ni yang terjadi sehari sebelum test tersebut.

19 Ogos 2011:

Aku ke Hospital Slim(HS) bersama surat oleh Dr. Hajat di hati nak buat 'Stress Test' terus. Takde la aku nak pegi HS banyak kali. Tiba di kaunter Klinik Pakar, ni bukan klinik yang tepi2 jalan tu, ni klinik ade dalam HS, aku bagi la surat tu pada misi muke ketat. Time aku je, tak penahnye nak dapat misi muke cute, muke ketat sokmo.

brader: takleh buat hari ni la dik.

Tibe2 brader ni tegur aku. Aku tak tanye die pon. Dah la tak hensem.

aku: yeke. nape ye?

brader: mesin rosak, cable rosak. lagipon, adik kene queue dulu.

aku: ow, bile leh buat kalau gitu?

brader: 14/9 leh tak?

aku: ok je.

brader: nak buat macam mana kan. mesin rosak.

aku: ye la bang oi ...




13 September 2011:

Kringg... kringgg... 

brader: helo dik. ni azlan kan?

aku: ye saye

brader: pasal stresst test tu. takleh nak buat lagi la dik.

aku: la. sebab ape lak?

brader: mesin rosak 

aku: bukan aritu da rosak ke?

brader: ye la. tak repair lagi. tu yang bagitau awal2. takut adik datang esok lak.

aku: dah nak sebulan da bang oi.

brader: ye la. nak buat macam mana. mesin rosak. buat hari lain la ye dik. tapi abang tak jamin la boleh buat hari lain. abang tak jamin mesin boleh ok.

aku: grrrrr


Banyak alasan la ko. Mesin nak dekat sebulan takkan tak reti2 nak repair. Hari2 datang keje buat ape. Kalau ade orang kritikal ni, mau mati tunggu ko bagi alasan. 

Stop giving excuses, do ur job la 



Monday, September 12, 2011

movie review: hantu bonceng





Dek kerana ade member aku ni post komen "hantu bonceng memang terbaekk!!" dekat fb, aku pon masuk la wayang untuk tengok movie ni. Tambahan lak takde movie lain yang menyinar disamping boleh meluangkan mase bersama member-member. Ye la, dah keje ni mase tak bape nak ade untuk bersosial.

Overall komen untuk movie ni: err, ok la. Kalau nak compare zizan dengan johan, aku lagi prefer lakonan johan dari zizan. Lagi nampak expression muke. 

Sinopsis: zizan menang lumbe haram and then hadiah die adalah sorang pempuan untuk di entot. Tiba-tiba, terlibat dalam excident yang meragut nyawa pempuan tersebut. Sejak itu zizan sentiasa diganggu hantu pempuan tersebut.

Humor: Suam-suam kuku. Kebanyakannye hanya lawak yang aku suspect direcycle dari movie-movie ahmad idham yang lain. Cth: scene nyanyian watak yang tengah hangat bercinta.  

Storyline:
1. Momentum storyline pada beginning cerite memang buat aku agak excited. And then, datang pulak kisah cinta yang meleret-leret. Aku faham ini adalah movie seram komedi, so back to basic la. Seram. Bukan kisah cinta yang takde kene mengena yang totally annoying. Yep, as expected dari ahmad idham. Contoh Hantu Kak Limah adalah contoh movie seram komedi terbaik yang penah aku tonton.
2. Kisah 'Hantu Bonceng' itu sendiri hanya mengisi tak sampai separuh dari overall story. Tujuan gangguan hantu tersebut hanya nak suruh mayatnya dikebumikan. That's it. Aku expect maybe ade story yang lebih besar yang hantu tu cube nak sampaikan. Clumsy and not interesting.

Effect: Aku paling benci pada effect slow motion dalam movie ni.  Pada aku, motion yang biasa je dah cantek. No need slow motion effect. Lain la kalau effect slow motion ngkau sama level dengan The Matrix. Tu cter lain.

Rating: 4.5/10




p/s: teringat Lagi-Lagi Senario, Buli, Buli Balik, Man Laksa, Zombie Kampung Pisang, dan Hantu Kak Limah Balik Rumah, contoh movie humor melayu yang best.

Sunday, September 11, 2011

kisah medical checkup



Suatu petang, Julai, 2007

Petang tu hari agak terik. Panas. Sumpah panas. Tapi aku gagahkan gak jalan menuju Pusat Kesihatan USM. Hajat dihati nak buat medical checkup. Bukan tak boleh buat sendiri, tapi dah ade yang free, sebat je la. Buat ape nak membazir belanja makan 2 3 minggu kalau dah ade yang free.

Tengah hari tadi aku dah scan tulang selangka aku kat klinik panel. X ray bak kate omputih. Sume freashie kene wat. Name je klinik panel, budak-budak hingus ni pon depa nak cekik seploh ringgit sorang. Rugi rugi.

Berbalik pada kisah pengembaraan aku menuju Pusat Kesihatan tadi. 

Peluh dah merenek kuar. Ketiak dah basah. Rambut sikat tepi dah jadi serabai kene tiup angin. Akhirnya aku sampai pon ke destinasi. 

Macam pegi klinik biase, pegi kaunter bagi IC. Jangan 'peghak' sangat. Klinik je pon. Duduk kat sofa dulu. Memang best la sebab ade aircond. Sejuk je. Terase sejuk kat spot peluh banyak tadi. Nice.

"Muhamad Azlan". Kakak misi muke ketat panggil aku.

Aku pon pegi masuk bilik dengan muke sengih-sengih. Duduk kat kerusi. Tengok dinding. Tangan atas meja. Mata tengok-tengok sekeliling. Kalau misi cun memang tak tengok mane-mane dah.

"Mane X-Ray?" Kakak misi tu tanya.

"Eh, kene bawak ke kak? Tak tau pon" Aku jawab.

"Ye la cik adik oi" Kak misi punye muke dah betambah ketat. Kelat.

"Err..." Aku jawab tersedu-sedu.

"Ish kamu ni. kenapa tak bawak? kakak banyak keje lagi ni..bla..bla...bla...tak beretika...bla.. bla... macam mane la boleh masuk usm.....bla...bla...phuii....bla..bla...perangai macam taik...bla...bla.." Ade la dalam 15 minit aku kene ceramah. Telinga dah panas. Hati pon panas gak. Ketiak dah nk kering pon jadi basah balik.

"Ok kak, nanti saya bawak Xray tu" Ujar aku menutup sesi ceramah bersama cik muke ketat.

"Bagos sgt la tu. Sok datang bawak xray skali" jawab kak misi.

"Ok kak, i promise" Aku jawab simple.

Aku pon bergerak pulang ke hostel.



Last2 sampai grad aku tak datang balik.






ps: ni la punce kenapa aku tak penah buat medical checkup sampai la ke tragedi medical checkup di southern steel.

Friday, September 9, 2011

aku dan irregular heartbeat



2 3 minggu sebelum raya dulu, aku dah dioffer keje oleh southern steel sebagai tukang cuci. Memang aku excited la. In the mean time, aku memang dah dapat offer keje dari Soon Soon. Kalau nak ikut minat, memang Southern steel la aku punye choice.

So, aku terime la southern steel tapi belum tolak Soon Soon. Sign la offer letter. Offer letter beb, memang dah konferm dapat. Wat la medical checkup. Guess what, besides blood pressure yang normal, Dr panel southern steel, Dr Kuan, detect sesuatu yang tak penah aku  duga: irregular heartbeat. Sebab bende tu, aku di reject sourthern steel. Sikit pon depa tak kesian.

dup dup DUP, dup dup DUP,... Macam ni la lebih kurang bunyi die. Aku nak cerita pon tak tau.

Aku tak penah jadi wakil pape dalam sukan, tapi aku rajin jugak turun main time belajar dulu. Paling teruk pon, turun joging. Seingat aku, tak penah pon rasa pening sume bagai. Rasa nak pitam ke. Non. Rasa nak berak ade la.

So, sebab tak puas hati, aku buat checkup dengan  Dr lain. 2 orang aku mintak pendapat dan dua2 bagi pendapat: 

Saya rasa kamu ni boleh je keje. rhythm heartbeat kamu ade. kompeni tu tak patut reject kamu sebab kamu overall normal.saya akan arrangekan stress test utk kamu. so nanti saya boleh buat proof dkt kompeni kamu.

Time ni aku memang dah bengang dengan sourthern steel. Kalau aku jumpe manager tu, memang aku bagi sebijik bawah anak mata die. Bukan sekali sourthern steel reject aku, tapi dah 2 kali.

So, nk mengubat kesedihan aku, aku terima Soon Soon dengan seadanya. Sebagai shift tukang cuci. But still, ade medical checkup and once again, irregular heartbeat. Nak buat macam mana, bunyi tu bukan boleh hilang. 

Disebabkan aku keje sebagai shift tukang cuci, so, HR manager die jadi concern. Kata dua oleh si HR manager:

Give me the result of the test, and then i will decide whether we will hire u or not.

Sedih. Sakit ati. Pilu.

Well at least he giving me a chance to proof that i am fit for the job and i will show him i am. Bukan macam sourthern steel. Kerek. Belagak. Poyo. Phuii. Wait, baru aku teringat. mak n pak aku memang takde sakit jantung, tapi arwah adik aku meninggal sebab jantung berlubang... What??




Sekarang tengah gelisah menanti hari stress test. kalau fail test tu, aku nak tukar proffesion jadi cashier je la. kalau aku pass, aku nak lempaq report tu kat muke HR manager tu. kat manager sourthern steel SMP2 pon aku nak lempaq gak.

Monday, September 5, 2011

ini cerite seram (pt. 2)




Suasana menjadi seram sejuk. Bulu roma Mak Wok, Makcik Miah, Saleha dan yang lain-lain tiba-tiba meremang. Seperti ada sesuatu dalam ruangan rumah itu. Sesuatu yang hampir. Memerhatikan. Tok Nik sudah berkumat-kamit mulutnya. Entah apa yang dibacakan. Mak Wok dan yang lain-lain memang tak dapat faham butir kata Tok Nik.

Tok Nik dengan tiba-tiba meragut keras lutut Mak Wok. Kedengaran jeritan nyaring yang datang entah dari mana. Jeritan tersebut bukan datang dari sapa-sapa dalam rumah tersebut. Semua saling berpandangan. Jeritan tersebut masih kedengaran. Makin kuat Tok Nik memicit lutut Mak Wok, makin kuat jeritan tersebut. Makin nyaring.

Tok Nik seperti sedang menarik sesuatu dari lutut Mak Wok sambil mulutnya masih terkumat-kamit. Kuat tarikannya. Tarikan tersebut turut dirasai Mak Wok. Mak Wok mengerang perlahan. Jeritan tadi masih lagi kedengaran.

Tok Nik tiba-tiba menyentap tangannya dari lutut Mak Wok. Dengan pantas Tok Nik seperti memasukkan sesuatu ke dalam botol yang dah tersedia di sisinya. Setelah selesai, Tok Nik tutp cepat-cepat dengan gabus. Dengan tak semena-mena, jeritan tadi sudah tidak kedengaran lagi. Kelihatan peluh jantan Tok Nik merenek keluar.

“Dah selesai.” Tok Nik memecah kesunyian.

“Aku dah masukkan hantu raya tu dalam botol ni. Dua-dua ekor sekali.” Sambung Tok Nik lagi.

“Kurang sikit rasa sakit lutut, Tok.” Bilang Mak Wok sambil urut-urut lututnya.

“Ini botol, aku bagi kamu. Buang dalam sungai.” Hulur Tok Nik pada Mak Wok.

“Terima kasih Tok.” Balas Mak Wok. Mak Wok menyambut botol tersebut.

“Panas.” Jawab Mak Wok ringkas tatkala memegang botol tersebut.

“Dah gemuk hantu tu dalam tu, memang la panas.” Tambah Tok Nik lagi.

“Bende tu mungkin saka nenek moyang atau makcik pakcik ngkau. Tuan die dah mati, tu yang die carik waris tu. Die jumpe ngkau, die tumpang kat lutut ngkau. Lame-lame die seronok. Tu yang lame die dalam tu. Penah ade nasik basi belendir-lendir tak?” Panjang lebar Tok Nik explain.

“……” Berkerut dahi Mak Wok nak refresh berkenaan nasik basi.

“Ada..” jawab Saleha penuh yakin.

“Tu die la tu makan.” Jawab Tok Nik selamba.

“……..” Bertambah kerut Mak Wok memikirkan perkara yang baru beliau ketahui.

***************************************************************************

Setelah selesai membuang botol tersebut ke sungai, Mak Wok serta Saleha pulang ke rumah. Malam itu Mak Wok dapat tidur dengan tenang dek kerana sakit lututnya sudah beransur pulih.

***************************************************************************

Jam menunjukkan pukul 3 pagi. Saleha terjaga disebabkan bunyi kuat di atas bumbung. Mata Saleha melilau-lilau dalam kegelapan pagi itu mencari handphone.

‘Dup…Dup’ Kedengaran lagi bunyi di atas bumbung. Seperti berjalan gayanya. Menapak setapak demi setapak. Jantung Saleha berdegup kencang. Peluh merenek keluar.


Tiba-tiba…..

Friday, August 26, 2011

dari penyimpan mohor besar



Ok. Next week raya. So, da leh start mintak maap mintak ampun. Mintak maap mintak ampun pada:

1. Dr Kuan, klinik panel southern steel

2. Celcom
 
3. Pengarah drama "Sebuah Keranda kayu"

4. Telekom Malaysia

5. Pemandu keta dan moto yang aku maki 

6. Pemandu keta dan moto yang maki aku

7. Kaum keluarga dan Sahabat handai


Selamat Hari Raya, Maap zahir dan batin

Sunday, August 21, 2011

Sebuah keranda kayu



Sedang aku membelek-belek channel di astro, aku terbaca satu tajuk drama / telefilem bertajuk “Sebuah Keranda Kayu”.Try tengok jap. So, aku press enter pada remote dan siaran pon berubah.


*Scene di mana si suami tengah sangap nak kawen laen. Muke aram tak hensem pon. So, kisahnye, disebabkan dia nak kawen, bini pertama beserta anak-anaknya dihalau tanpa belas kasihan..


Aku tak kire, aku nak kawen lain aku punye pasal la!!”


Abang, tolong jangan buat Piah macam ni bang..”


Aku peduli ape. Ko dengan anak-anak ko boleh blah dari rumah ni. Ko duduk la kat mane-mane pon!”


*Si bini pon menangis teresak-esak sambil merayu pada sang suami yang jackass.


Aku tergamam sekejap. What the heck punye citer. Baek la aku tengok Masterchef dari citer yang tak membina pemikiran ni.


Come on la. Honestly, ade ke orang yang macam ni dalam masyarakat kite? Nonsense.Tapi tak tau la kalau si pengarah ade experience bende yang macam ni. Yup. Selalunya cerite / movie / drama yang best terbina berdasarkan pengalaman atau latar hidup sang pengarah. Sepertimana yang dilakukan oleh Mamat Khalid, Allahyarhamah Yasmin Ahmad, dll.


Baik, kembali pada “Sebuah Keranda Kayu”. Ape yang aku boleh komen ialah: Cerita terlalu stereotaip. Tipikal. Aku boleh predict ending die. Mesti si suami yang jackass tadi ditimpa bala. Then, die merayu-rayu nak mintak ampun pada si isteri yang malang. What a story. Sikit pon tak buat aku rasa nak menangis. Bukan hati aku yang kering, tapi cerita tu yang kering. Yup, kering.


With all due respect, buat la cerite yang lebih membina. Yang lebih berpendidikan. Banyak lagi isu yang boleh dibangkitkan oleh si pengarah. Sebagai contoh, drama “Tahajjud Cinta”. Isu pembelaan wanita dalam Islam. See! This is what I meant. Cerita yang tak lari dari latar kehidupan sesetengah masyarakat kat negara kita, tapi isu yang dibangkitkan tu make sense. No wonder la aku suke drama ni. 


Drama kita perlukan perubahan. Yang aku maksudkan ialah, dari segi storyline, isu berbangkit dan of course la lakonan. Penterjemahan drama dari novel merupakan satu inisiatif yang boleh dikatakan berjaya. Tengok saja drama “ Trilogi Cinta”. Storyline dan lakonan, best. Rosyam Nor, memang takleh dinafikan kredibiliti lakonan beliau, Fauziah Gous pulak, aku suke die punye ‘innocence face’. Overall, best.


Tak dinafikan cerita air mata memang tak leh lari dari taste penontonan masyarakat kita. Tapi zaman tu dah nak berakhir. Orang punya taste penontonan yang lebih dari laki gatal nak kawen lain, anak derhaka kena pembalasan, pondok buruk, dan macam-macam lagi storyline stereotaip yang membosankan. Drama seperti “Kami”, “Ghost”, “Nur Kasih”, “Trilogi Cinta”, dan “Tahajjud Cinta” patut dijadikan contoh dalam pembikinan drama.









Please do something before sampai masa dimana cerite masak-masak biskut raya lagi best dari drama melayu..

Wednesday, August 17, 2011

tips turunkan blood pressure



Kalau korang drive selama tiga jam non-stop, then naik turun apartment nak carik rumah, for sure blood pressure naik macam orang sakit darah tinggi. Plan nak bukak pose makan McD, Seoul Garden, Nasik mamak Pelita, langsung cancel. 

Aku la orang tu..

Berdasarkan plan, datang Penang, pegi medical check-up dekat Sotong Steel, malam buke sedap-sedap, What the heck! Blood pressure naik sampai langit. Cancel terus plan yang aku rancang selama seminggu kat rumah.

So, aku mintak khidmat nasihat dari Ir. Jeli sebab benda yang sama penah jadi kat beliau, 2nd medical check-up baru lepas. Antara tips dari sang jurutera besi ni:

i.  Bukak pose jangan makan nasik, tak kire la nasik ayam ke nasik kerabu ke. Nak-nak lagi nasik ganja.. Mati kering aku tengok housemate makan nasik kerabu.. Ade lada solok, ade ikan bakar, ade telur masin.. Peh, memang best kalau dapat makan.

ii. Minum air masak banyak-banyak. Paling afdhal, air botol 5 liter. Buke pose aku telan air masak ngn roti je. Tekad punye pasal.

iii.Minum teh peria. Yummy, taste like chicken..

iv.Makan epal hijau banyak-banyak. Atas ehsan Ir Jeli, aku dapat 5 bijik epal hijau beliau. Sahur pon aku makan epal hijau.

v. Ni yang paling hardcore dan yang paling mujarab. Makan bawang putih. Raw. Takde la teruk sangat rasa die. Muntah-muntah 5 kali je. Recommendation dari Ir Jeli, makan sebijik teros, bukan seulas, sebijik kawan. Yum2..

Setelah dua tiga kali pegi toilet, kepala pening lalat, perot bebunyi-bunyi, guess what.. blood pressure aku turun.

Nicely done..




Malam ni aku nak makan puas-puas dan terawikh full..

Friday, August 5, 2011

ini cerite seram (pt. 1)



AMARAN: Entry ni panjang yop, yong.. kalau rajin, bace la..


Mak Wok memang dah lame sakit lutut. Bukan baru-baru ni aje, tapi dah lame dah. Sakit lutut Mak Wok semakin menjadi-jadi lepas jatuh di kebun semasa menoreh. Sakitnya bukan kepalang. Hanya tuhan je yang tahu beban yang Mak Wok hadapi. Mak Wok hanya mampu mengeluh bile tiba masa kesakitan lutut beliau datang.

Bukan tak ikhtiar, tapi dah macam-macam cara dah Mak Wok cuba. Urut, ubat klinik termasuklah terapi elektrik. Namun, hasilnya mengecewakan. Mak Wok dah naik fade up. Bulan Ramadhan dah tinggal beberapa hari sahaja lagi datang menjengah. Mak Wok sudah berkira-kira. Seperti tak mampu nak follow sembahyang Terawikh mahupun rewang moreh dek kerana sakit lutut.


*****************************************************************


“Kak Wok, ni Miah ade kenal sorang ni.” Sapa Makcik Miah pada Mak Wok semasa rewang kenduri Pak Mat Lalang.

“Sape?” Jawab Mak Wok ringkas.

“Die ni kire macam bomoh la. Miah kenal mase kakak Miah sakit dulu. Kene buatan orang.” Balas Makcik Miah.

“Ish, ko ni Miah! Taknak la akak jumpe bomoh-bomoh ni. Sakit lutut ni ade kaitan ke dengan hantu setan bagai ni.” Balas Mak Wok tanda tak setuju.

“Try la kak. Miah boleh bawak pegi jumpe orang tu. Miah tau rumah die mane. It’s worth trying.” Pujuk Makcik Miah lagi. Kali ni dalam dwibahasa.

“Kak tak sedap ati la Miah” Mak Wok tolak lagi.

“Jom la kak. I insist. Please.” Balas Makcik Miah.

“Ok la. Akak pegi.” Mak Wok turutkan sahaja pujukan Makcik Miah.

“Orite..” Jawab Makcik Miah.