Wednesday, August 17, 2011

tips turunkan blood pressure



Kalau korang drive selama tiga jam non-stop, then naik turun apartment nak carik rumah, for sure blood pressure naik macam orang sakit darah tinggi. Plan nak bukak pose makan McD, Seoul Garden, Nasik mamak Pelita, langsung cancel. 

Aku la orang tu..

Berdasarkan plan, datang Penang, pegi medical check-up dekat Sotong Steel, malam buke sedap-sedap, What the heck! Blood pressure naik sampai langit. Cancel terus plan yang aku rancang selama seminggu kat rumah.

So, aku mintak khidmat nasihat dari Ir. Jeli sebab benda yang sama penah jadi kat beliau, 2nd medical check-up baru lepas. Antara tips dari sang jurutera besi ni:

i.  Bukak pose jangan makan nasik, tak kire la nasik ayam ke nasik kerabu ke. Nak-nak lagi nasik ganja.. Mati kering aku tengok housemate makan nasik kerabu.. Ade lada solok, ade ikan bakar, ade telur masin.. Peh, memang best kalau dapat makan.

ii. Minum air masak banyak-banyak. Paling afdhal, air botol 5 liter. Buke pose aku telan air masak ngn roti je. Tekad punye pasal.

iii.Minum teh peria. Yummy, taste like chicken..

iv.Makan epal hijau banyak-banyak. Atas ehsan Ir Jeli, aku dapat 5 bijik epal hijau beliau. Sahur pon aku makan epal hijau.

v. Ni yang paling hardcore dan yang paling mujarab. Makan bawang putih. Raw. Takde la teruk sangat rasa die. Muntah-muntah 5 kali je. Recommendation dari Ir Jeli, makan sebijik teros, bukan seulas, sebijik kawan. Yum2..

Setelah dua tiga kali pegi toilet, kepala pening lalat, perot bebunyi-bunyi, guess what.. blood pressure aku turun.

Nicely done..




Malam ni aku nak makan puas-puas dan terawikh full..

4 comments:

iPai said...

makan seulas bawang putih ? cam ne nak gigit benda tuh ? haddoi .. takut laa plak

Muhammad Burn said...

muntah 5 kali je? je? hahaha

me suya said...

huhuhu susah~naseb baik xde

Anak Pak Muin said...

ipai: try r pai..haha

burn: rekaan semata2..haha

suya: pe yg takde