Wednesday, August 3, 2011

bicara puase #3



Dah 3 hari aku taman anggur kat umah. So, hari ni agak bosan. Broadband celcom aku memang takleh support area rumah aku. Maybe sebab signal die banyak tesangkot dekat pokok-pokok getah mahupon pokok-pokok kelapa sawit. Awek celcom yang jual broadband tu kate coverage memang superb, tapi...indah kabar dari rupe. Lagi satu, bil dah masok. Bile aku tengok, what the heck? Punye la banyak bil tersembunyi. Aishhh, Ok, cut the crap! Kat CC ni jangan nak membebel banyak-banyak.


************************************************************************


First day puase kat umah memang terase best. Sebab.. Errr, best kot..

Teringat mase dulu-dulu, mase susah-susah dulu. Mase mak aku buat atap rumbia, mase bapak aku motong getah sambil amek upah menebas. Mase tu, bile time puase je, aku ngn adik-beradik aku tolong bapak aku dekat masjid. Bapak aku siak masjid, so, keje kemas-kemas ni memang die kene wat la. Termasuk la kitorang adik-beradik.

Tiap-tiap bulan puase, akan ade majlis buke puase a.k.a moreh. So, dah makan-makan mesti la ade pinggan mangkuk yang kotor. Kat situ la kitorang main peranan selaku anak-anak Tok Siak Masjid Kampung Menderang. Haha. Basuh pinggan mangkuk sampai habes.

Penah satu mase tu, Raja Nazrin (Raja Mude Perak) datang untuk buke puasa. So, ramai la yang datang. Yang penah datang ade. Yang tak penah datang pon ade. Yang datang dari ceruk mane pon ade. VIP, VVIP sume turun. Pinggan mangkuk die jangan cakap la. Basuh ari ni, esok pagi sambung lagi. Baru siap. Tu kire yang paling hardcore la yang penah kitorang handle.

Tapi tu cerita dulu-dulu. Sekarang dah ade orang lain take charge dah. So, kitorang sekeluarge dah resign jadi pencuci moreh. Sekarang pon life family aku tak sesusah dulu. 

Kadang-kadang bile teringat balik, aku bersyukur lahir dalam keadaan yang susah. Sebab aku leh belajar erti kesusahan. Ade orang dah biase hidup senang, so bile susah sikit, merungut. Nak sentiase senang je. Nak mintak ape pon dapat. Bile dah terbiase hidup susah, kite akan belajar menghargai ape yang kite ade. cait!!

Bak kate bapak aku...


"Bile ade duit tu beringat, dah takde kang, nak beringat ape pon tak gune.."





Renung-renungkan dan selamat beramal...





5 comments:

✿ cik pieQa ✿ said...

b'susah2 dlu b'senang2 kemudian :)

-apis- said...

tanam anggur dh 3 hari??bai btol hg ni??

me suya said...

aikk kenapa?
selamat berpuasa en lan

Ajeyy Rawk said...

Salam ziarah daripada saya .. nah dah siap pun bloglist kita geng .. !! Thanks yaa sebab sudi join .. !! Hehe :)

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/07/senarai-bloglist-bersama-ajeyy-rawk.html

hafizul fikrie said...

jangan memilih dan merungut pasal keje tau...eheh