Tuesday, December 11, 2018

Belanja Makan = Rasuah atau tidak?Rasuah dalam bahasa mudah merupakan sesuatu (duit/barang berharga) yang diberi dari seseorang kepada seseorang untuk tujuan tertentu (personal gain).

Jadi persoalan #1: contractor belanja makan - salah satu dari pemberian rasuah atau tidak?

Jawapan (solely on my opinion): pada aku, ia bergantung pada niat si pembelanja dan orang yang dibelanja, dan intepretasi orang yang dibelanja. Cth: lepas setengah hari site walk bawah panas, then contractor ajak makan. Ada dua kemungkinan intepretasi oleh orang yang dibelanja: i) contractor mahu mengeksploitasi pihak yang terlibat (mahukan sesuatu), ii) makan2 hanyalah 'ritual' untuk event yang dah selesai (site walk), iii) contractor hanya mahu menjaga hubungan dengan pihak berkaitan (contractor perlu mempunyai ramai kenalan dan menjaga hubungan). Sekiranya aku di tempat orang yang dibelanja, aku boleh: i) menolak pelawaan dengan reason yang munasabah, ii) mengikut sekali ajakan, tapi akan bayar sendiri, iii) mengikut sekali ajakan dah dibelanja, namun punyai mind set, keje is keje, makan is makan, whatever the treat, doesn't affect any decision to be make.

Jika kita punyai kapasiti untuk menjejaskan keputusan (cth tender), maka perlu berhati2 dalam membuat keputusan. Tapi sekiranya kita x punyai kapasiti itu, anggap saja ia cuma makan2 dan jangan harapkan untuk dipayung tiap2 hari. Nak tolak pon boleh, no harm come from it. Wakil contractor pada level site contohnya, memang boleh refund their belanja makan. So, it's on you to decide.

Ya, untuk soalan #1, jawapan secara opinion nya ialah: bergantung pada niat dan interpretasi. If you interprete it as rasuah, then pls tolak.

To be continue..

No comments: