Thursday, March 1, 2018

2015 - 2018: Soal Pekerjaan Sampingan - Forever Living



Assalamualaikum

Aku rindukan zaman-zaman bujang aku dimana komitmen aku hanyalah utk kelangsungan hidup aku sahaja. Walaupun begitu, seingat aku, sampai hujung bulan je sama je dengan orang yang dah kawen, semua 'paras-paras hidung'. Kehkeh

Itu kalau citer masa aku bujang. Sekarang dah kawen, komitmen memang atas bawah depan belakang la. Anak pon dah nak masuk 2 tahun. Ditambah pulak dengan kos sara hidup yang makin meningkat. Dulu karipap sebijik 20sen, sekarang sebijik 50sen. Tapi saiz macam ikan masin. 

Benda yang aku nak cerita ni bukan pasal nak komplen hal karipap yang mahal. Tapi nak perkenalkan bisnes yang tengah dijalankan oleh wifey, yakni bisnes Forever Living.

2015 - 2018: Soal Kerjaya



Assalammualaikum readers.

Saat aku taip title entry ni, otak xde fikir ape-ape pon pasal ape yang nak diceritekan. Sama je keje. Bak kate member, "Ape nak pulun, keje tak habis punye". Ahaa..

Keja company baru dah masuk setahun. Company construction. Previous company aku kerja sampai 5 tahun jugak. Ni baru setahun, tapi aku dah rase tak boleh blah dengan permasalahan yang aku hadapi. Ini lebih pada internal problems. Nampak 's' tu kan. Banyak la masaelahnye kalau nak diceritekan.

Contract & Commercial

Ini bukan bidang aku, tapi aku kena tahu serba sedikit untuk memudahkan kerja aku. So, masaelah dengan C&C company aku. Proses yang melibatkan claim, tender award, contract.. sangat-sangat slow. Tolong bagitau aku macam mana aku nak hadap kalau contractor punya claim xbebayar for months. Tapi keja nak jalan. "Nak kuda lari, tapi xmau bagi makan, lagi mau pijak sampai mati!". Kite bukan ade share pon dengan company contractor, cuma just be fair la. Keje dah buat, yang liat sangat nak bayar tu kenape. Kan aku jugak yang pening nak menjawab kalau contractor mengadu dekat aku yang claim die dah lame belum dapat. Apo den nak monjawab ha. Haihh.. Itu baru cerita pasal claim. Hal-hal commercial yang lain pon 2 x 5 je die punye speed.

Saturday, February 24, 2018

2015 - 2018



Assalamualaikum readers. Itupun kalau ade reader lagi la.. Aha

Ya aku tau dah 3 taun aku tinggalkan blog tanpa update ape2.

Aku baru-baru ni terpanggil utk create satu 'distraction' so that daily routine aku tak terasa sangat bosan dan terasa berulang-ulang.  Ya, aku perlukan distraction ini. Hari-hari aku lalu Mex berulang dari cheras ke cyberjaya yang aku kira dah sampai 1 tahun. Balik kerja kadang-kala lewat. Sampai satu tahap, terasa bebal. Mujur aku dalam bidang 'construction', takde la aku terkongkong sangat rasa.

Banyak yang aku nak ceritakan hal-hal hidup aku, hal kerja aku, hal ape yang dah jadi, hal yang aku nak buat, selama 3 tahun 'void-entry' ni. Aha

Until next time. Assalam



Saturday, September 26, 2015

Budaya didikan anak



Baru baru ni aku balik kampung sebab ade kenduri tunang kakak aku. And of course la adik beradik aku balik bersama sama anak anak mereka. Seronok la sebab ramai yang ade dekat rumah. My mak hepi, my apak hepi, semua hepi la senang citer.

So, anak sedare aku yang sorang ni dah setaun lebih dan boleh bejalan belari bagai la. Dok seronok tengok die bejalan, tibe tibe jatuh tersembam. Aku tengok budak jatuh, aku nak angkat la. Kesian kan. And kakak ipar aku and abang aku relek je. Kakak ipar aku cakap kat anak die..

Ala sikit je tu, Sofiah kan kuat.. Bangun ye Sofiah

Budak tu nangis sekejap, then dia bangun sendiri dan berlari balik. Sendiri. Yes, sendiri.

Tuesday, September 8, 2015

Wow. Malaysia masa kini



Aku masih lagi ingat zaman aku still dalam sekolah rendah. Duit belanja aku 70 sen je. 70 sen tu!! Tak tipu punye. 50 sen beli nasik lemak dan 20 sen beli air untuk masa rehat. Cukup ngam-ngam. Kalau yang dapat RMT (Rancangan Makanan Tambahan), memang boleh simpan duit belanja tu.

Kenape aku sembang pasal duit belanja aku zaman nasi lemak harge 70 sen? Walhal, zaman tu memang la murah. So, kisahnya..

Lunch tadi aku sembang-sembang dengan colleague dan bos aku pasal living cost masa sekarang yang tak masuk akal. Mana taknya. Kalau setakat RM100 tu, beli ikan, sayur, ikan bilis, bawang dekat pasar pon boleh habis. Belum masuk lagi minyak kereta, tol, parking fee, makan-makan dekat kedai, sewa rumah, hutang kereta, personal loan, dsb. Ya. Ini tak kelakar lagi jika income RM4k pon masih struggle untuk survive hidup.

Sunday, September 6, 2015

Hashtag ShortTrip : Melaka



Last week, aku dan isteri ke Melaka. Have a great time semasa di Melaka. Ini kira kali ke-4 trip holiday kami. Yang lain-lain punya trip aku akan  share kemudian hihu ;) So, nah aku belanja gamba trip ni.

 Pantai Klebang

Friday, September 4, 2015

Hashtag Throwback : Kinabalu



Ow I missed this so much. Wishes to repeat this experience, and, Rinjani Mt. too.

Mt Kinabalu, April 2014