Saturday, December 25, 2010

new sem, new hope



It's been quite a while since my last post. Nothing in particular to be my excuse, just malasss..haha. Besides, the network coverage in my place is totally sucks causing the internet to be in super-duper-slow condition. Can u imagine the max speed of the connection is barely 100 kbps, average is 20 kbps.. Mak ai...

The result of the last sem's exam was announced yesterday. Most of my course mate score cgp above than 3 pointer. For me, i would say my result quite a success even though it is not as high as others. For the record, my last 3 pointer cgp was in the first year. It's been quite a while..hehh~

In the next last semester, i only take one subject along with my final year project. Class only take place on Monday and Thursday, the rest is just doing fyp (i hope) + sleep..haha... With this leniency, i hope i can repair my cgpa.


Yeah, new sem new hope~


*mak ai, bosannye post..hahaha

Thursday, December 16, 2010

resepi misteri



Resepi misteri dari alam bunian...

Kah..kah..kah..kah

Camni punye resepi pon ade ke..adoii

Thursday, December 9, 2010

kecargasan di pagi khamis



Jam 7.45 pagi

Awan mendung gelap, hujan renyai-renyai, suasana sejuk, dingin. Memang best kalau berselimut.

"mak, macam nak makin lebat je hujan" aku berkata pada isteri bos di seat belakang.

"nak buat macam mane, dah nak sampai dah" isteri bos reply.

Hujan takde menunjukkan tanda-tanda nak berhenti. Makin lebat ade r. Baju dah makin basah. Kepale sejuk-sejuk campur pening kene hujan pagi. Sejuknye jangan cakap r. Honda Wave bersama Honda EX5 sama-sama meredah hujan menuju ke kebun. 

Harga getah cair ~ RM11.90 sekilo dan harga getah beku ~ RM5.30 sekilo membuatkan bos, isteri bos serta penduduk-penduduk kg aku yang lain tak senang duduk. Bos kate kalau tinggal sehari mau kene curik skrap kt kebun nih.





cargas aku pagi-pagi ni mandi hujan..hehh


Tuesday, December 7, 2010

home sweet home+salam maal hijrah




[taip-taip.................backspace......]


[taip-taip.................backspace......]


[taip-taip.................backspace......]



2 3 kali aku try buat post, tapi aram takde idea nak tulis pe...ciss. Gelap je kt pale otak. Takde pape yang kuar. Bengangnye jangan cakap r. Rase cam nk bakar rumah orang sebelah je.

Agaknye dah lame tak bukak blog ni kot. Tambah lagi tenet tahap GPRS yang super lembab tak hingat. Buatkan idea tak datang.

Anyway, rase best dapat cuti 3 minggu kat rumah. Home sweet home~

Pada yang kat usm tu, bawak-bawak la balik rumah. Tak kire r ko orang Serawak ke, orang Sungai Beso ke, orang Kelate ke, balik la. Mak korang rindu kt korang...hehe

Dan salam Maal Hijrah, moga kite sume berubah ke arah yang lebih baik.


Friday, December 3, 2010

aku pencinta alam: kuantan



Taking place on the last weekend which of course, Friday, Saturday, Sunday and Monday, me and the other two pencinta alam went to Kuantan, Pahang for some relaxation after a heart-pounding stressful weeks of examination. Nothing much to write about the exam. Ow, only one word, SUCKSS! There, what a relief~~

Back to the Kuantan story.

Arrived in the Saturday mid day after half-a-day traveling by bus, train and komuter. It's quite an experience to me because i'd never travel by bus for more than 8 hours. My experience, 5 hours at most.


Served with lamb masak pe ntah by Baron's mom. Totally delicious. My mom is not a lamb eater as well as my father, so, never taste lamb dishes while at home. His nenek frequently asked me to add some more rice. Of course i cannot refuse. Hoho.. Kenyang siot..

Going to Teluk Chempedak. It's same like Teluk Batik. Different is it is more lively than T. Batik; with skaters, street artists, KFC, McD, etc.

Thursday, December 2, 2010

recuva the rescuer



After a whole day regretting my yesterday's foolish action which causing me to lose certain important files from my media disk partition, my future ex-roomate, Pdot, comes with such a reliable suggestion.

"why don't u just capture those pictures again..." what an idea, rather stupidity nor cleverness. Nah, this was not his dialogue. He won't say something as stupid as this.

"why don't u recover those files" he said.

"eh, can we really do that?" quite shock i guess.

"yes my friend.."

What the heck,  why don't i give a try. Its not that i'll lose something if i try. So i search " how to recover formatted data" and "recuva" at Google, and what a surprise, he wasn't bluffing. What i found was a software which called Recuve . It is able to recover "permanent" data loss caused by either formatting or deleting. The software isn't using large space of your disk. It's very useful though.


 Recuva

After several hours scanning, my files which were deleted yesterday finally been recovered as good as new. It trace back every tiny little files without any reduction on its size. Yes, as good as new!

Time kaseh Abe Recuva..yeah!

Wednesday, December 1, 2010

format atau buang??



Bagi memenuhi kehendak nafsu serakah tajuk FYP, aku telah berkorban satu-satunye bende yang aku simpan  dengan penuh kasih sayang dalam Compaq aku ni selama berkurun lamanya. Semuanya gara-gara cubaan aku menginstall Ansys 12.1. Sofware yang cam bangsat susah nak install. 

Buat kali yang ke-20 cubaan baru dapat install. Dah naik pening aku punye laptop. Tu tak termasuk 3-4 kali format laptop.

Format. Ya, format. Buat  hati aku mendidih bile dengar. Kalau ade anak kucing lalu depan aku memang direct aku bagi pelempang je. Panas ati btol.

"Relek dulu, makan beger dulu" 2-3 kali si Mustaqim Aman pelawa aku nak bagi sejuk ati. Takde nak sejuk ati ni makan beger. Nak kene lempang anak kucing gak.

Thursday, November 25, 2010

bayan lepas 6:40 am





Seawal pukul 6 pagi, aku bertolak ke airport Bayan Lepas. Tujuan utama, nak hantar member aku ni balik JB. Tiket pulak pkul 6.30 pagi. Kalau nak drive 70 sambil-sambil tengok view pagi matahari terbit  dengan burung-burung kuar sarang, memang tak sempat. Mula dari parking kereta USM, aku terus tekan minyak full. Takde mase da nak borak-borak tanye semalam makan ape, hari raye aritu pakai baju ape, adik bradik bape orang. Takde mase da. Terus je pecut. 

Kondisi AFD 154~660cc bile didrive selaju 120 kmph secare constant, seluruh body termasuk seat akan bertukar menjadi mesin urut Ogawa~urutan melalui getaran. Kalau laju lagi, keta ni akan terbang tinggi. Produa (bukan name sebenar) memang buat model ni 2-in-1 : atas jalan dan kat udare.

Sampai airport Bayan Lepas, jam da pkul 6.40 pagi. Aku berkira-kira, agakye da terbang kot plane budak ni. Sambil menunggu di parking yang ade tulisan "taxi only", aku berfikir sejenak. Tiba-tiba...

"Plane ade lagi, ko gi r balik"..mesej masuk.."ok" aku reply

Aku fikir, kalau da telepas flight, aku hantar die pi airport Butterworth je. Ade banyak plane petak-petak tayar 8 yang free...

Tuesday, November 23, 2010

kisah marzuki, mutalib dan . . .



Mesin basuh Mak Limah memang selalu busy. Tak kire pagi, petang, siang mahupun malam, sentiase aje ade malaun-malaun yang dambakan perkhidmatan mesin basuh Mak Limah. Mane taknye, senang lagi menyenangkan. Masuk duit syiling 2 3 kupang,  tekan-tekan, mesin jalan. Isap rokok 2 3 4 batang, baju da siap basuh. "As easy as A B C " bak kate Mak Limah sambil tersenyum girang melihat sambutan hangat mesin basuh beliau. 

.....................................................................

Pagi tu memang sejuk. Kabus tebal masih belum hilang. Matahari masih belum mahu menampakkan sinarnya. Tenang. Nyaman. Memang kombinasi yang sesuai untuk berselimut. Samar-samar kelihatan seorang pemuda berjalan sambil terbongkok-bongkok di koridor aras 1.Marzuki bin Muta'al nama diberi. Tangan kanan beliau memegang baldi yang sarat dengan muatan pakaian beliau. Tanpa menoleh ke kanan ke kiri, Marzuki terus menghayun langkah menuju ke mesin basuh Mak Limah yang terletak di bilik pantri aras bawah. Langkah beliau besar-besar dan laju-laju. Seperti dikejar hantu gayanya.

Selaku senior di hostel itu, Marzuki sudah masak benar dengan jadual penggunaan mesin basuh Mak Limah. Mak Limah tak penah bagi pun jadual kepada Marzuki, tetapi Marzuki memang bijak. Tatkala semua orang sedang nyenyak dibuai mimpi, beliau mengorak langkah seribu meng'conquer' mesin basuh Mak Limah. 

Friday, November 19, 2010

bandaraya Sungkai 2018?



Baru-baru ni aku dapat tau pekan Tapah, eh silap, mantan-pekan Tapah dah dinaik taraf jadik Bandar Baru Tapah. Atas dasar ape kenaikan pangkat tu aku pon tak pasti. Mungkin disebabkan pembinaan UiTM Tapah barangkali ditambah pula dengan MRSM Tapah.


Majlis perasmian oleh YAB Zambry

Selaku jiran tetangga Bandar Baru Tapah, mungkin Sungkai juga akan dinaik taraf menjadi Bandar Baru juga suatu hari nanti.

Atau mungkin,

Bandaraya Sungkai 2018?

siapa tahu..

Monday, November 15, 2010

angkara sambal



Jam: 8.00++ pagi
Tempat: Kedai Pak Halim

"sedap jugak sambal nasik lemak nih" getus hati aku tatkala menyuapkan nasik goreng bersama sambal nasik lemak. Merah-merah manis-manis dan pedas ala-ala tak pedas. Memang kena dengan selera aku. Sesuap demi sesuap aku sauk sampai licin pinggan Kedai Pak Halim. 

"fuhh..puas.."


Jam: 10.30++ pagi
Tempat: Dewan Peperiksaan Baru
Paper numerical tinggal 1/2 jam

"adoi.....perot sakit..........s...a...m...b..a...l................dem!!"


Saturday, November 13, 2010

hilangkan tension korang



Selepas ditala dengan 3 hari exam paper berturut-turut  tanpa belas kasihan, kepale pon da naik berasap,  malam tadi aku tibai siri One Piece sampai meleleh air mate. Tapi agak-agak r kalau nk relek pon, study kene study gak. Paper 2 jam "Numerical Method" hari isnin nanti mampu mengundang amukan geng-geng Mekanik 4th year dalam dewan pekse nanti sape nak jawab. 

Pape hal pon, jangan tension-tension, jangan hantuk kepale ke dinding, jangan gigit kerusi meja, kite tenang-tenang aje. Relekkan minda, bacelah cerite-cerite lawak yang aku kutip dari blogger2 len...adios~

Friday, November 12, 2010

paper #3




Subject : Engineering Management
Date : 12 Nov 2010
Time : 3.00 pm till 6.00 pm
Venue : Main Hall, USM Eng. Campus
Comment : Orang tua2 kate, kalau da amek subjek ni, korang da boleh bukak bisnes da. Aku ingat nak bukak bisnes macam Syed Mokhtar Al Bukhary time cuti sebulan nih, orite x?..

Thursday, November 11, 2010

paper #2




Subject : Ergonomic
Date : 11 Nov 2010
Time : 2.15 pm till 5.15 pm
Venue : Main Hall, USM Eng. Campus
Comment : Paper ni bukan macam paper Ekonomi walaupon name dua ekor ni cam adik-beradik len mak len bapak. Kalau tengok past year, bentuk lebih kurang same je tiap2 taun tambahan lagi ni paper open book, so, cemas2 tu kurang sket. Mintak2 jgn buat surprise macam paper semalam sudah (sampai garu kepale pon tak sempat).

Wednesday, November 10, 2010

paper #1




Subject : Refrigeration and Air Conditioning
Date : 10 Nov 2010
Time : 9.00 am till 12.00 pm
Venue : Main Hall, USM Eng. Campus
Comment : Unexpected question!! 70% je yakin..adoi!

Sunday, November 7, 2010

inception




A magnificent work by Christopher Nolan. 2 thumbs up!!


Leonardo Dicaprio and the super cute, Ellen Page



** Nak citer banyak pon tak gune, tengok sendiri r weh..

Saturday, November 6, 2010

lari-lari anak



Bangun pagi ni je aku da pasang niat nak joging satu USM. Ntah mimpi ape ntah malam tadi pagi-pagi nak joging. Bangun je Subuh, takde cakap banyak da, aku tros mandi, gosok gigi, kumur-kumur, potong kuku, sikat rambut, pakai baju, pakai kasut, tros je lari. Bak kate pepatah "time is gold". Takde mase da nak tegur-tegur roomate. Tros je lari.

Belom sampai lap#1, tibe-tibe pulak perut sakit. Macam nak kuar anak rasenye. Adusss.. Bende macam ni tak boleh dibiar je. Aku pon buat u-turn maut setibenye dekat round-a-bout depan cafe Jaya. Destinasi: bilik menunggu cafe Jaya.

.............................................................. 

Fuhh..lega....

Err...malas la pulak nak sambung lari...

Ciss!

Tuesday, November 2, 2010

study oi study



Nak exam dah ni, study la woi. Begholoh je keje..


Kroihh...kroihh..



The hell?? cam kate diri sendiri je..ciss!

Monday, November 1, 2010

perihal toyol



Yang mana satu kite istilahkan sebagai 'toyol'??


 Yang ni (alahai comelnye toyol ni)? 


ATAU



Yang ni?


"Tak grad budak-budak ni kalau takde toyol.." 
~Shaffuan Shidun~

Sunday, October 31, 2010

ingin tahu itu membunuh kucing



Semenjak dua menjak ni, perasaan ingin tahu aku semakin membuak-buak tak seperti zaman muda-muda dulu. Sebagai contoh:

i. Ape bezanya kalau aku balik ikut jalan biase berbanding jalan highway?
ii.Ade ape kat Kuala Gula sebenarnye? (belum tercapai)

Ingin tahu #1:
Kebiasaannya, kalau aku balik menjenguk Sungkai, aku akan menggunakan jalan highway, tapi disebabkan perasaan ingin tahu aku membuak-buak sampai temuntah-muntah, aku dengan selambenye ikut jalan biase (jalan persekutuan, kalau x silap aku). 
Akibatnye, bertolak dari USM pada pukul 5 ptg, sampai dirumah pukul 10 mlm. Yakni kalau dicampur tolak darab bahagi, +-5jam perjalanan. Kalau ikut highway, +-3 jam je. Dari pemerhatian aku, route dari Kuala Kangsar ke Ipoh adalah yang paling jauh berbanding dengan melalui highway.
Solusinya, aku dah fix route aku kalau bile-bile aku balik: USM ke Kuala Kangsar ~ jalan biase; Kuala Kangsar ke Simpang Pulai, Ipoh ~ highway; dan Simpang Pulai ke Sungkai ~ jalan biase.

Route Kuala Kangsar


 Ipoh


 Ipoh


Kalau ade peluang, aku akan setelkan ingin tahu #2. Bak kate orang-orang tua; "ingin tahu itu membunuh kucing" atau dalam bahasa orang putih, "curiosity kills the cat"....erk!!

Wednesday, October 27, 2010

bandung tarik



Sekiranya anda berada di USM Kampus Kejuruteraan, Nibong Tebal, bolehlah pekena penangan Bandung Tarik tarikan brader cafe Meranti yang terletak di cafe staff bertentangan dengan library. Dibuka pada waktu pejabat, Isnin hingga Jumaat.

 
Sampai temuntah-muntah aku cakap kau



Bandung tarik satu!!

Tuesday, October 26, 2010

risiko berkereta



Bila berkereta, risiko untuk ditipu oleh para blood suckerssss (many many 's' for many many blood sucker) adalah tinggi lebih-lebih lg bagi yang masih fresh dalam bidang pengkeretaan. Contohnye..

"lu punya absorber da tak bley pakai lol. Lagi sebulan pakai, absorber lu hancur pny" padahal absorber takde masalah pape pon.

"lu pny pasal wa bagi murah, rm2000 wa kurang jadi rm1000" padahal memang harge die rm1000. Kuat betul pancing.

"bearing lu masalah, tu pasal bunyi" padahal tayar yang masalah.

"lu punya.......itu.....ini.......yang tu. .....yang ni......yang belah sane......side mirror......belah situ......belah sini.......seat ......................ROSAK!, kene ganti ni lol" dan macam-macam lagi.


Untuk mengelakkan masalah ni dari berlaku, rajin-rajin bertanya pada yang expert dan lebih berpengalaman, rajin-rajin tengok forum berkenaan dengan penjagaan kereta, dan yang paling penting, carik kedai yang buat kerja tip top tapi harge berpatutan dan tak menipu.

Bagi area Parit Buntar-Nibong Tebal, kedai Mutiara Bateri dan Tayar jadi feveret aku sebab depa tak pancing customer untuk tukar bende-bende yang bukan-bukan, harge berpatutan, kerja tip top, bukak awal pagi (dalam kol 9 lebih), dan hasil yang memuaskan.


Sekadar tempelan,AFDal 154



**pagi tadi aku buat alignment kat AFDal 154, da terlajak aku tanye sekali pasal alignment tayar depan dengan belakang bagi kancil. Menurut pengalaman die (bos kedai), kancil yang lebih dari 3 tahun, tak payah buat alignment belakang sebab memang tak boleh nak adjust. Jadi, kalau ade blood sucker yang kate buat alignment belakang kat kancil, tu menipu namenye Sebelum tu, aku suruh buat alignment depan belakang. Disebabkan tayar belakang tak boleh nak adjust (boleh adjust belah kanan je), die tak charge.

*Muriara Bateri dan Tayar terletak di Parit Buntar, berdekatan dengan Pizza Hut Parit Buntar, dan berhadapan dengan pasar basah Parit Buntar.

Sunday, October 24, 2010

solidwork, photoshop, frontpage



Kalau diteliti balik title yang aku buat ni, boleh 'divide'kan tiga software ini kepada tiga profession yang jauh berbeza dan mungkin tiada kaitan langsung antara satu sama lain. Solidwork, Photoshop dan Frontpage.....

Solidwork: Salah satu software yang famous dalam kalangan mat-mat dan minah-minah mechanical engine. selain dari C++, Ansys, Catia, Femhub, dan juga Matlab. Software ni digunakan untuk membuat design dalam bentuk 3D dan menjalankan analisis seperti Stress Analysis dan sebagainya. Dalam tempoh 4 tahun study, mat-mat dan minah-minah mekanikal sudah mampu design segala macam benda bermula dari Hand Held Device, mesin perah kelape, mesin tebu, hinggalah Air Asia A320.



Friday, October 22, 2010

top 10 all time world wide box office movies




#10 : Harry Potter and The Order of Pheonix


Box Office:  USD 937,000,866

Synopsis: With their warning about Lord Voldemort's return scoffed at, Harry and Dumbledore are targeted by the Wizard authorities as an authoritarian bureaucrat slowly seizes power at Hogwarts.

Director: David Yates

Year: 2007

Distributor: Warner Bros. Picture

Rating:  7.3
.........................................................

perihal tidur lambat



Kehidupan sebagai student memang tidak dapat lari dari masalah tidur lambat, sama ada disebabkan oleh faktor kesihatan (insomnia) ataupun sebagai hobi. Selain dari itu, masalah tidur lambat juga adalah disebabkan oleh himpitan kerja yang tak setel-setel, sebulan supervisor mintak proposal tapi sehari sebelum hantar baru teringat, study untuk final exam, buat discussion, hafal rumus, hafal kamus, tengok movie,  tengok drama Korea, main DOTA, belek-belek hfs, dan ade juga yang menikmati malam bulan mengambang sambil dihiasi bintang-bintang berkelipan. 



Tapi, tahu tak bahawa tidur lambat tu mendatangkan kesan negatif pada tubuh badan kita. Antara akibat kekurangan tidur malam ialah:

Tuesday, October 19, 2010

vortex tube competition day



Date: 18th October 2010
Venue: Heat Transfer Lab & Robotic Lab
Judge: Dr Zaza

Last Monday, the vortex tube competition was successfully been held without any problem. There were about 13 teams took part in the competition. Each vortex was tested to check the lowest temperature it can gain by using Thermocouple and pressured air from compressor. Each team was evaluated by Dr Zaza according to the rule he'd made few years back. After a tight competition between these teams,the result of top 6 lowest temperature are as below:
      1. -0.6 degree C ~ team black widow (the winning team)
      2. -0.1 degree C ~ team In Hock
      3. 4.0 degree C ~ team Apit
      4. 4.2 degree C ~ team Epam
      5. 4.5 degree C ~ team Red Scorpion
      6. 6.3 degree C ~ team Jawarian Carrrrrrrrrgggggaaaasssssssss


 Dr Zaza

 
 Dr Zaza

Monday, October 18, 2010

aku pencinta alam: pantai kerachut



Baru-baru ni aku bersama beberapa pencinta alam menyerbu Taman Negara Pulau Pinang yakni Pantai Kerachut. Pantai Kerachut merupakan satu-satunya pantai yang terpelihara dan yang tercantik di Pulau Pinang jika dibandingkan dengan Batu Feringgi mahupun Pantai Queensbay. Kalau di'search' melalui Google map, Pantai Kerachut terletak berhampiran dengan Teluk Bahang atas sedikit selepas Batu Feringgi.

Peta ke Pantai Kerachut, sama ada hiking ataupun melalui laluan air (bot)

Friday, October 15, 2010

langsir baru



Testing..testing...testing

Ok, line clear...beribu-ribu aku habes pasang langsir baru nih...hehh~

Thursday, October 14, 2010

senapang ais = 3.6 degree C



video 

Senapang ais yang menjadi kebanggaan group 6: aku, sapuang, jeli dan markusan(bos). Request kpd bos, blanje r technician2 nih. Penat da fabricate senapang ni.Kalau setakat Old Town tu ape r sgt...hehe~

Wednesday, October 13, 2010

the shawshank redemption



     Aku baru habes layan satu-satunya movie yang mendapat rating tertinggi sepanjang zaman yakni sebanyak 9.2 dari total 10 point berdasarkan rating dari viewer di imdb. Movie ini adalah mengisahkan tentang keadaan di sebuah penjara yang diberi nama Shawshank. Segalanya menjadi lebih menarik setelah kehadiran seorang banker yang geliga ke situ setelah didapati bersalah membunuh isterinya yang curang, dan disitu die bertemu Red, lakonan Morgan Freeman. Apa yang menarik mengenai movie ini ialah ia bukan sebuah filem tipikal yang mampu kita predict apa yang akan berlaku seterusnya bagi setiap scene. Nak citer banyak pon tak gune, tengok la sendiri penangan Shawshank Redemption...





vortex tube refrigeration



     
     Vortex tube merupakan salah satu dari cara untuk mendapatkan kesan penyejukan (refrigeration effect) selain dari meletak ais ke dalam kotak ikan. Aku bersama group aku yang terdiri dari Wak Jeli, Sapuang dan Markusan mengambil masa selama 2 hari sahaja untuk fabricate vortex tube ni. Hasilnya. . . . .


 bahan-bahan yang diperlukan: paip pvc, washer, batang mop, skru dan nat, pengikir, gam epoxy, gam pvc, pisau, tape dan juga teh ais bungkus



Tuesday, October 12, 2010

aku seorang Kasasian...[pt 1]




     SMKA Sultan Azlan Shah yang juga lebih dikenali dengan SMKA Bota merupakan sebuah sekolah yang  terletak di pinggir jalan raya menghala Bandaraya Ipoh dan ia dihuni oleh semua warga Kasasian termasuklah pelajar, guru, kerani, pengetua, makcik cleaner mahupun brader kantin. Ke'legend'nan skolah ini bukan shj diukur melalui result pmr dan spm yang sentiase je power, (ntah makan ape la budak-budak ni) ia juga dapat dilihat melalui guru-gurunya sendiri yang 'Legend'.


Saturday, October 9, 2010

berubah alam



     Berubah alam mungkin pada pandangan sesetengah orang bermaksud berubah dari alam kanak-kanak ke alam dewasa, alam tadika ke alam universiti, atau mungkin dari alam roh ke alam dunia. Di sini, perubahan yang menjadi priority ialah berubah dari alam bujang ke alam perkahwinan.


     Pertunangan Chu esok hari mengingatkan aku kepada kawan-kawan aku yang telah berumahtangga tak kire yang nikah dalam negara mahupun di selatan Thai ataupun di Mesir. Terdapat juga yang dah plan tarikh perkahwinan sama ada pada umur 27, 25 ataupun 30, tidak kurang juga yang nak kawen tahun depan sejurus selepas tamat pengajian. Apa-apa pon, selamat berbahagia diucapkan pada yang akan dan telah melangsungkan perkahwinan...
 

Munirah bersama suami


 Naimah bersama suami


     Dah kawen da depa, aku blajaq pon tak hbis lg...adey~

Thursday, October 7, 2010

karok nan barai @ jamuan raye 2010



     Selain dari event Gusti lengan dan Pool, booth karaoke juge tidak kurang hangat menjadi tumpuan para Mechian menunjukkan bakat masing-masing. Bermula dari level pro-karok, pre-karok hinggalah first timer-karok, masing-masing tak mahu ketinggalan menghentam set karok CC Jaya yang separa barai. Di samping itu, booth karok juga berjaya mengeratkan tali silaturahim antara geng2 meche bak kate pepatah "tak kenal maka tak cinta"..ade kaitan ke???


Smapian a.k.a ariel Peterporn

Menunggu giliran 


 Berhajat join Rabbani lepas grad


Most influenced singer in US, Marcus a.k.a Marzuki 


 Shukue de Johorian


 Last but not least....penganjur booth karok


     Selain dari mereka-mereka di atas, turut menyumbangkan suara tetapi tak sempat di'candid' adalah antaranya Mark Yo, Malik Jurit, Shasha, Alip Zubir, Paod, En Jay, serta Faris...Memandangkan sambutan hangat dari Mechian, maka diharapkan booth karok akan dibuka lagi pada jamuan raya haji, raya cina, dan juga raya deepavali


[tiada dalam gamba: Ain, Sareh, Hasif, Chu, nurul husna]

Hope this will not be the last....

Sunday, October 3, 2010

aspura



       Aspura 


       Aspura atau name panjangnye, asrama putera merupakan pot tido bagi kasasian-kasasian yang telah sehari suntuk menelaah dan menghafal segale jenis nota, rumus, alamat rumah, toyol dan segale macam bahan pelajaran demi mendapatkan straight A1 dlm SPM atau secare commonnye lulus semua subjek tanpa sebarang cacat cela.


Bilik Prep

       Disebabkan penghuni2nya yang terlalu taksub dgn pelajaran, maka pihak pentadbiran telah terdesak menyediakan bilik telaah di aspura yakni lebih dikenali sebagai bilik Prep.
       Disinilah para kasasian menghempas dan memulas otak2 mereka untuk mengulangkaji pelajaran, membuat latihan, membuat nota, menyediakan laporan, menjalankan mesyuarat, bermain badminton, bermain futsal, mendengar Palito, mendengar final AF3 yanag mane pada mase tu Mawi menjadi juara dan akibatnya kedengaranlah Aduhai Saleha di tandas2 dan di bilik2 seluruh Kasas pada setiap hari, dan selain dari itu, bilik Prep juga merupakan tempat yang sesuai utk membute setelah penat menelaah.



kasasian= Bermaksud budak kasas atau student kasas atau ahli kasas. Kasas pula merupakan singkatan dari SMKASAS (Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Sultan Azlan Shah)...



Saturday, October 2, 2010

tragedi malam sabtu...



       11:31pm (approximate)
       Aku yang sedang lena dibuai mimpi tiba2 terjaga dikejutkan oleh panggilan dari Makyo setelah beberapa  kali beliau missed call. Dengan mamai aku menjawab panggilan tersebut setelah dijawab oleh Sapuang. "lan.....bal.....bla.....bla.....kereta....bla.....bla.....rosak....bla....bla.....highway..bla..bla. ..bla..datang tolong ........ beli minyak itam....bla....Yusof Tayoob..." sayup2 kedengaran suara Makyo. Walaupon tak berape paham ape yang cube disampaikan beliau, tapi  aku  assume die perlukan pertolongan. 
       Tanpa lengahkan mase, aku bersama Sapuang memecut AFDal 154 sepantas halilintar menuju highway. Tapi sebelum itu, berdasarkan permintaan Makyo, aku membeli minyak itam/enjin bernilai RM67 dimana RM40 (aku) + RM27 (sapuang) = RM2 (balance) yakni berdasarkan tarif Samivelu, tak cukup pon nak bayar tol Juru. WTH!!!


       12:00pm (appoximate)
       Kelihatan ADB 3753 sedang tersadai di tepi highway tanpa seurat benang pon.Kesian..~. Aku dengan tidak membuang masa memberi minyak itam/enjin tadi kepada Makyo. Berdasarkan keterangan mangsa yakni Shukran, Syukry dan Affi, ADB 3753 telah kehabisan minyak, tapi bukan minyak petrol, minyak HITAM a.k.a minyak enjin. Tak penah dibuat orang minyak hitam leh kering. 
       Malangnya, ADB 3753 masih tidak mahu hidup. Maka, Makyo datang dengan satu solusi, "kite perlukan jumper..."
       Maka, AFDal 154 menjadi wira sekali lagi bergerak dengan halaju cahaye menuju Shell Juru mencari jumper. Sudah jatuh ditimpa tangga, jumper tidak dijual di stesen tersebut. Dengan tekad, kami menuju ke Safira mencari jumper. Mane la tau kalau2 ade jumper teselit antara Abanja, WaRaK mahupun PJD.


       12:20am (appoximate)
       Nasib kami memang bertuah, jumper ditemui tersadai dalam Abanja milik Matrem. Nak dipendekkan cerita, kami teruskan perjalanan berpatah balik ke tempat kejadian. Disebabkan tiada U-turn di tol Batu Kawan, kami berU-turn di tol Jawi. Meter bahan bakar AFDal 154 kelihatan menyala kelip2 menunjukkan bahan bakarnye sedang kekurangan. Mengikut firasat pemilik AFDal 154 yakni, aku, kite jalan je, minyak abes, kite naik bas. Makyo dan Shukran angguk tanda setuju.


       1:05am (appoximate)
       Walaupon dengan bantuan jumper, ADB 3753 masih tidak dapat dihidupkan. Sedang kami asyik berbincang mengenai masalah dunia, hujan mulai turun dengan tiba2. Kami bertapa didalam AFDal 154 dan ADB 3753 selama beberapa ketika sehingga Rudi sampai bersama WaRaK beliau.


       2:04am (appoximate)
       Setelah cubaan menghidupkan ADB 3753 menemui jalan buntu, Makyo menghubungi beberapa kenalan beliau termasuklah Plus Careline, pihak insuran dan juga Samivelu. Tidak lama kemudian, Abanja tiba membawa bantuan makanan serta ubat-ubatan. Semua mangsa dirawat dan diberi makanan.


       3:00am (appoximate)
       Kelihatan trak tunda Plus datang dengan lampu disconya. Seperti hero lagaknya. Dengan tidak membuang masa, ADB 3753 ditunda menuju Plus Juru.AFDal 154, WaRaK, dan Abanja secara perlahan2 mengekori dari belakang.


       3:27pm (appoximate)
       Setelah selesai sesi menangkap gambar (photo-shoot) dan melepas hajat di Plus Juru, kami bergerak pulang meninggalkan ADB 3753 keseorangan di Plus Juru....




      
       4:00am (appoximate)
       Aku kembali tidur dikatil yang empuk dan selesa..... 


       11:50am 
       Sehingga ke pagi ini, nasib ADB 3753 masih belum dapat diketahui.....


Tuesday, September 28, 2010

janji melayu



     
     "Azlan, solidwork u can send me b4 10pm?"........ Message I (4:30 pm, received just right after my numerical test)
     
     "i try my best".........Message I replied (4:31pm, dengan yakin aku reply)

     "Azlan, the latest must gif me at 11pm cuz i need the dimension to re do calculation and prepare for power point...must gif me detail dimension especially the seat for w.talkie..the groove length and dimple size....and also the angle of the holster..........Message II (5:17pm, Tempat: Seberang Jaya, menemani Wak Jeli .... Sungway msj lagi. "xabes2 dgn power point die" getus hati aku.)

     "....." no message replied from me

     " Azlan, put some colour and let it nicer...i need all the views of each part...sori for ask u do much thing...thx" Message III (6:13pm, still in Seberang Jaya."byk songeh plak" bisik hati aku)

     "...." no message replied from me either

     "sungway, i'd already sent it 2 ur email" it's me replying Message II and III at 11:33pm after busting my ass since 7:45pm....


     Janji kol 11:00pm, anta kol 11:33pm. ni r die janji melayu. "pehal pulak?" aku punye la bg effort sampai xmandi sampai kol 11:40pm tadi. lewat 1/2 jam je kan. 3 jam lebih aku tepacak depan laptop wat solidwork. Betungkus lumus aku wat kje tadi, ni la hasilnye....


     
Lewat 1/2 jam pon kire janji melayu ke? Ah, cut the crap!! once a malay always a malay.....



Saturday, September 25, 2010

Picture that speaks ....[Pt. 1]



There is a time when pictures look more lively even without someone in it.
Picture that speaks, tells story.







 

24 songs on road



       Malam tadi telah berlangsungnya event yang dinanti2kan oleh kebanyakan student Skool Mekanik tidak kire Mekanik ataupun Manufact, The K Project, sebelum ini lebih dikenali dengan The KK Project. Tapi oleh kerana restoran kerang Sungai Acheh ditutup ekoran pembukaan cawangan mereka di Kuala Lumpur disebabkan permintaan hangat, KK Project bertukar kepada K Project.
       Disamping pengasas event, Paod (bukan nama sebenar), event tersebut juga berjaya mengumpul barisan artis yang bukan calang2 hebatnya seperti En Jay, Mat Jahar, Faris, Juwe, Syukue, Paklah, dan Wak Jeli selaku penyanyi latar.
       Tanpa segan silu, masing2 cuba menunjukkan bakat nyanyian yang lama terpendam, dan yang paling mencuri tumpuan adalah tak lain dan tak bukan: Mat Jahar dengan 'Cinta Sate' nya.
       Berikut merupakan antara senarai lagu yang hebat dinyanyikan malam tadi:
  • Cinta Sate_Senario
  • Dipenjara Janji_Awie
  • Taman Rashidah Utama_Wings (merupakan *duel antara Juwe dan Shukue, pemenangnya dirahsiakan di atas sebab2 tertentu)
  • Salam Dunia_M Nasir
  • Seragam Hitam_Kristal
  • Mengintai Dari Tirai Kamar_Exists
        Diharapkan K Project dapat dijalankan pada masa2 akan datang, disamping dapat menunjukkan bakat yang terpendam, ia juga merupakan satu hiburan sihat sekeluarga...

*duel - pertarungan

Friday, September 24, 2010

Things I don't understand



Things i don't understand 
Coldplay


How tides control the sea, and what becomes of me
How little things can slip out of your hands
How often people change, not to remain the same
Why things don't always turn out as you plan

These are things that I don't understand
Yeah, these are things that I don't understand

I can't, and I can't decide
Wrong, oh my wrong from right
Day, oh my day from night
Dark, oh my dark from light
I live, but I love this life

How infinite is space, and who decides your fate
Why everything will dissolve into sand
How to avoid defeat, when truth and fiction meet
Why nothing ever turns out as you plan

These are things that I don't understand
Yeah, these are things that I don't understand

I can , and I can't decide
Wrong, oh my wrong from right
Day, oh my day from night
Or dark, oh my dark from light
I live, but I love this life

Thursday, September 23, 2010

UPSR



     Peperiksaan bagi ujian penilaian sekolah rendah atau lebih dikenali oleh orang awam tak kira di Kg Perlok Baru, Sungkai ataupun di Kuala Lumpur lebih mengenalinya sebagai UPSR, secara rasminya telah bermula beberapa hari yang lalu. 
     Terdiri daripada lima matapelajaran bagi sekolah kebangsaan dan enam matapelajaran bagi sekolah jenis kebangsaan, merupakan penentu masa depan senior-senior level sekolah rendah sama ada mahu menjadi engineer, doktor, guru ataupun penoreh getah, tukang kebun,dsb. 
      UPSR benar-benar menggamit memori aku ketika di SK Perlok, Sungkai suatu ketika dulu. Ia  merupakan sebuah sekolah pinggir bandar yang menjadi favourite setiap orang kampung aku menghantar anak-anak mereka bagi mencapai 5 A dalam UPSR, disamping lengkap insfrastukturnya seperti tandas dan kantin, persekitaran yang serba hijau, nyaman, aman, damai, dan jauh dari hiruk-pikuk bandar yang merungsingkan. 

     Cebisan kenangan di SK Perlok.....
 


     Senior student of SK Perlok, 2000