Friday, October 22, 2010

perihal tidur lambat



Kehidupan sebagai student memang tidak dapat lari dari masalah tidur lambat, sama ada disebabkan oleh faktor kesihatan (insomnia) ataupun sebagai hobi. Selain dari itu, masalah tidur lambat juga adalah disebabkan oleh himpitan kerja yang tak setel-setel, sebulan supervisor mintak proposal tapi sehari sebelum hantar baru teringat, study untuk final exam, buat discussion, hafal rumus, hafal kamus, tengok movie,  tengok drama Korea, main DOTA, belek-belek hfs, dan ade juga yang menikmati malam bulan mengambang sambil dihiasi bintang-bintang berkelipan. 



Tapi, tahu tak bahawa tidur lambat tu mendatangkan kesan negatif pada tubuh badan kita. Antara akibat kekurangan tidur malam ialah:

i. Sume bende jadi macam rumit. Nak dimudahkan bahase, kepale jadi serabut. Kebanyakan bende yang kita study atau ingat hasil study lewat malam adalah short term memory.

ii. Peningkatan berat badan. Kajian menunjukkan bahawa mereka-mereka yang tidur kurang dari enam jam dalam sehari cenderung untuk mengalami obesiti berbanding mereka yang tidur tujuh hingga sembilan jam sehari.

iii. Masalah tidur yang serius boleh menyebabkan masalah kronik seperti penyakit jantung, darah tinggi, stroke dan obesiti.

iv. Penyebab depression. Kurangnya tidur akan menyebabkan stress, kawalan emosi yang kurang baik, dan keletihan mental.

Selain dari yang telah aku tulis di atas, banyak lagi keburukan yang disebabkan oleh masalah kekurangan tidur yang tak sempat aku tulis. Kenape? Sebab aku pun da ngantuk, aku nak tido!...zzzz




**sekarang jam 3.19 am, nak bg ckup 7 jam pny psal, aku bgn sok pg kol 10.19 am...amacam? orite x?

15 comments:

Sun@ hUsNa said...

hahaha~
phtu xpyh g kelas heat...bgs2~

En Jay said...

owwite!

tp wa ragu2..poin no.2..humm

noor asnijang said...

**alasan xnk g klaz...hukhuk..

Anak Pak Muin said...

haha..kne cukup tido baru leh fokus kt klas...

blue rangers said...

nk fokus mcm mn klu x p kls sbb "oversleep"....

Anak Pak Muin said...

bukan over, tapi tdur scukupnye...

Anonymous said...

Lan,ang men dota gak ke?

Anak Pak Muin said...

tak..aku bukan gamer..aku men brick game je

lokerindo said...

Salam persahabatan,
wah rupenye sohabat kite ni terlalu leteh.... saya pernah membace artikel jike kekurangan tiduk endak ape ape bang cume pas siang hari bise dengan memejamkan mate untuk tidur sebentar yah mungkin hanye 10 minit udah cukup tuh untuk mengganti kekurangan tidur malam.... ini hanye hasil bacaan semoge ade manfaatnye untuk sahabat kite ni... ini hanya untuk sementara bang.... selamat beraktivitas

diana said...

tidur lewat dan tidur kurang memang boleh menggemuk kan badan sebab bila kita tak tidur lebih kerap kita makan..

fiqa said...

hahaha... apelah ,, blog walking.. follow me back ! :)

Cik Anis said...

tido lewat=obesiti????
da penah dgr...da penah dgr..huhu..
nk bt cmne..hati ckp xnk tp mata,otak semua berjalan,,xnak rehat2...
masalah2..haishh...

Unik dan Spesial said...

Salam dari Indonesia,

sama dengan saya, susah untuk tidur... tapi tidak bisa main dota, error terus.

Mengajak tukar link, mau?

Missy Nazirah.Z said...

saya pun tido lambat juga. time nak exam jer lahh.. hihihi

pu nonsense said...

statement nie menkutkan kte.. owh xnk obesiti.. jom semua tido awl....