Sunday, October 31, 2010

ingin tahu itu membunuh kucing



Semenjak dua menjak ni, perasaan ingin tahu aku semakin membuak-buak tak seperti zaman muda-muda dulu. Sebagai contoh:

i. Ape bezanya kalau aku balik ikut jalan biase berbanding jalan highway?
ii.Ade ape kat Kuala Gula sebenarnye? (belum tercapai)

Ingin tahu #1:
Kebiasaannya, kalau aku balik menjenguk Sungkai, aku akan menggunakan jalan highway, tapi disebabkan perasaan ingin tahu aku membuak-buak sampai temuntah-muntah, aku dengan selambenye ikut jalan biase (jalan persekutuan, kalau x silap aku). 
Akibatnye, bertolak dari USM pada pukul 5 ptg, sampai dirumah pukul 10 mlm. Yakni kalau dicampur tolak darab bahagi, +-5jam perjalanan. Kalau ikut highway, +-3 jam je. Dari pemerhatian aku, route dari Kuala Kangsar ke Ipoh adalah yang paling jauh berbanding dengan melalui highway.
Solusinya, aku dah fix route aku kalau bile-bile aku balik: USM ke Kuala Kangsar ~ jalan biase; Kuala Kangsar ke Simpang Pulai, Ipoh ~ highway; dan Simpang Pulai ke Sungkai ~ jalan biase.

Route Kuala Kangsar


 Ipoh


 Ipoh


Kalau ade peluang, aku akan setelkan ingin tahu #2. Bak kate orang-orang tua; "ingin tahu itu membunuh kucing" atau dalam bahasa orang putih, "curiosity kills the cat"....erk!!

2 comments:

Sun@ hUsNa said...

tajuk presentation bi mase 1st year kot~huhu

mOoN said...

teringat masa skool darjah 3 dulu...cikgu english bagi teka tekuk... 'c******y kills the cat'.. haram sorang pun xtau...huhu