Friday, September 9, 2011

aku dan irregular heartbeat



2 3 minggu sebelum raya dulu, aku dah dioffer keje oleh southern steel sebagai tukang cuci. Memang aku excited la. In the mean time, aku memang dah dapat offer keje dari Soon Soon. Kalau nak ikut minat, memang Southern steel la aku punye choice.

So, aku terime la southern steel tapi belum tolak Soon Soon. Sign la offer letter. Offer letter beb, memang dah konferm dapat. Wat la medical checkup. Guess what, besides blood pressure yang normal, Dr panel southern steel, Dr Kuan, detect sesuatu yang tak penah aku  duga: irregular heartbeat. Sebab bende tu, aku di reject sourthern steel. Sikit pon depa tak kesian.

dup dup DUP, dup dup DUP,... Macam ni la lebih kurang bunyi die. Aku nak cerita pon tak tau.

Aku tak penah jadi wakil pape dalam sukan, tapi aku rajin jugak turun main time belajar dulu. Paling teruk pon, turun joging. Seingat aku, tak penah pon rasa pening sume bagai. Rasa nak pitam ke. Non. Rasa nak berak ade la.

So, sebab tak puas hati, aku buat checkup dengan  Dr lain. 2 orang aku mintak pendapat dan dua2 bagi pendapat: 

Saya rasa kamu ni boleh je keje. rhythm heartbeat kamu ade. kompeni tu tak patut reject kamu sebab kamu overall normal.saya akan arrangekan stress test utk kamu. so nanti saya boleh buat proof dkt kompeni kamu.

Time ni aku memang dah bengang dengan sourthern steel. Kalau aku jumpe manager tu, memang aku bagi sebijik bawah anak mata die. Bukan sekali sourthern steel reject aku, tapi dah 2 kali.

So, nk mengubat kesedihan aku, aku terima Soon Soon dengan seadanya. Sebagai shift tukang cuci. But still, ade medical checkup and once again, irregular heartbeat. Nak buat macam mana, bunyi tu bukan boleh hilang. 

Disebabkan aku keje sebagai shift tukang cuci, so, HR manager die jadi concern. Kata dua oleh si HR manager:

Give me the result of the test, and then i will decide whether we will hire u or not.

Sedih. Sakit ati. Pilu.

Well at least he giving me a chance to proof that i am fit for the job and i will show him i am. Bukan macam sourthern steel. Kerek. Belagak. Poyo. Phuii. Wait, baru aku teringat. mak n pak aku memang takde sakit jantung, tapi arwah adik aku meninggal sebab jantung berlubang... What??




Sekarang tengah gelisah menanti hari stress test. kalau fail test tu, aku nak tukar proffesion jadi cashier je la. kalau aku pass, aku nak lempaq report tu kat muke HR manager tu. kat manager sourthern steel SMP2 pon aku nak lempaq gak.

5 comments:

Wani said...

ish bahaya tuh, mybe dia x bg sbb keha 'tukang cuci' kat kampeni tu berat dan susah kot..sbb tu diorang tanak amik risiko..hehe.. =D

me suya said...

en lan, sabar bnyak2 k.. insyaAllah ada peluang

Anak Pak Muin said...

yup, kn bagus klau pemikiran depa macam dr. nope, they just a bunch of factorizersss..

sarzli said...

amboi...marah bebenor kt company aku...nanti aku emailkn post ko kt manager smp2...haha

iPai said...

susah juga kalau ada ura2 penyakit tp doktor pon tak dapat kenal pasti .. rilex bro, akan ada solution .. sabar banyak2 je ..