Saturday, January 22, 2011

setinggi mana nilai integriti kita?






Ngkau seorang jurutera pembinaan yang bertanggungjawab mengenal pasti keadaan sesuatu binaan sama ada ia berada dalam kedaan baik atau buruk. Andai kata ngkau mendapati terdapat satu kecacatan pada bangunan tersebut yang pada masa terdekatnya tidak kelihatan namun pada jangkamasa panjang (long-term effect), ia memudaratkan dan boleh mengancam nyawa. 

Kemudian, datang la mamat kemeja tight-in dengan tali leher, berkaca mata hitam, berkot, berkasut kilat, bertopi putih, dan berkereta saiz bagak memberi sejumlah wang yang didakwa sebagai "hadiah" dengan balasan agar ngkau membutakan mata memekakkan telinga terhadap masalah tersebut. Kembali kepada prinsip "You see nothing!", ngkau bute-bute dapat duit dan mamat tadi tak payah susah-susah kuar duit nak repair. Everybody live happily ever after. End of story. Full-stop.

"RM5 juta ni ngkau punya, tapi kalau ngkau tutup mulut"

"Boxster spyder belakang ni ngkau yang punye kalau ngkau diam"

"Ngkau boeh amek awek aku ni kalau deal kite on"

If this happen to you, what would you do? Setinggi mana nilai integriti ngkau? Terima atau tolak? Mungkin ngkau akan kata dalam hati;

"ish, takdenye aku nak terjebak dalam bende-bende macam ni", 

"taubat aku taknak amek rasuah", 

"aku belia benci rasuah"

Dan macam-macam lagi. Tapi beb,tu mase sekarang. Boleh ke kite predict orang yang macam mane kite akan jadi 10 20 tahun akan datang? Jadi mat alim ke, jadi pemutar belit ke, jadi mat jenin ke, jadi mat karung guni ke, jadi artis muke jambu sore aram tak sedap pon. Kite tak tau semua tu. Misal kata bos ngkau kaki rasuah. Memang peel die suke merasuah; kat ofis rasuah, kat bank rasuah, kat kedai makan rasuah, kat tapak projek rasuah, kat tandas rasuah, kat rumah rasuah. Pendek kate semua orang la die rasuah, termasuklah ngkau. Apa yang ngkau akan buat? Tunduk, patuh, terima atau bangun membangkang?

Aku bukan nak kate diri aku ni berani membangkang, berani menegakkan kebenaran. No. Aku cume nak kite renung balik diri kite. Setinggi mana nilai integriti dan keimanan kite. Sanggup tak kite menggadaikan nilai diri demi mengaut keuntungan atau berpegang pada prinsip "kau hidup kau, aku hidup aku" atau hanya membenci dalam hati. Apa tindakan kite kalau berhadapan dengan situasi ni. Alam kerjaya jauh berbeza dengan alam sekolah, ada cikgu untuk bagi guidance. Dalam situasi ni, we are on our own. 

Setinggi mana nilai integriti kita?





Renung-renungkan dan selamat beramal....


10 comments:

iPai said...

betul2 .. setuju2 .. ni cabaran jadi engineer .. skrang ni, kite leh ckp yg kite tak kan amik rasuah semua, akan dtg, sapa yang tau .. uhh

jadi kite kene sama beringat . Thanx kerana ingatkan

En Jay said...

5juta bleh gagah lagi, tapi kalau bg awek, peh mau gyg bro.hahahaha

Anak Pak Muin said...

ipai: yup..cbran mase kje nt..cewah..haha

jay: mmg post ni aku wat khas utk ang jay..haha

me suya said...

entry cik lan yg sempoi lagi bermatlamat dan berguna.. caya lah cik lan.. say no to rasuah is easy but to done, it may be twisted^^

Anak Pak Muin said...

haha..tq suya tuya..ganu merindui ang weh..haha

Amanie Ashraff said...

ahaha things are easier said than done. kite mybe x kan time rasuah. tp who knows kan 1 time kite sgt2 perlukan duit kite tpakse jugak butakan mata time duit tu utk kepentingan kite sndiri :)

epam said...

"kau hidup kau, aku hidup aku" -mcm KA pnya tagline je hg gtau aku aritu..hahahahepam

DAUD said...

rasuah 50, 100 bg kat polis,
ramai je orang buat,
berenti bagi, berenti terima, berenti rasuah.

renung2 kan

Anak Pak Muin said...

amanie: yup..easier said than done

epam: aku ade ckp ke?? haha

daud: ha'a bru aku teringat..len kli r wat post psl bnde tu

-apis- said...

Hg meningatkan aku pasal majlis ilmu yg ak hadir smlm kt kg aku..manusia klu x makan rasuh sbb takutkan jel,kena tangkap or sebab kerajaan tak bagi mmg rugi especially muslim..rugi sebab x dpt pahala..tolak rasuh bkn takut hukum dunia tapi letakkan semua sbb takut langgar perintah Allah..maaf klu bg tazkira sket..n nnt kemunculan entry 'kembara rohani' dari aku..hehehe