Tuesday, January 11, 2011

my blood type is O +ve



Selama lebih 22 tahun aku hidup kat muka bumi ni, baru la aku tau jenis darah aku  ialah  jenis O+ve. Terima kasih pada Hospital Pulau Pinang sebab datang USM ni menyedut darah student-student termasuklah aku yang 1st timer dalam dunia pendermaan darah.

Bak kate wikipedia, "Individu dengan golongan darah O memiliki sel darah tanpa antigen, tapi memproduksi antibodi terhadap antigen A dan B. Sehingga, orang dengan golongan darah O-negatif dapat mendonorkan darahnya kepada orang dengan golongan darah ABO apapun dan disebut donor universal. Namun, orang dengan golongan darah O-negatif hanya dapat menerima darah dari sesama O-negatif."

So, that's how it's works.. I am a universal donor..

So, pada warga USM Kejuruteraan yang masih belum mendermakan darah lagi, boleh la berbuat demikian di Foyer Lembaran, USM Kejuruteraan sementara masa masih ada. Bagi 1st timer, syabas! Bagi yang sembang lebat pom pom pom bagai nak jatuh langit tapi tak derma pon, lantak ngkau lah! Bagi yang banyak kali derma, keep it up! Bagi yang takot jarum, nurse tu tak pakai jarum besa peha la, nak takut ape..hehe




8 comments:

♥suNa husNa♥ said...

kalalu negative same2 die je ek.....ngeh2..baru taw..

En Jay said...

saya takut jarum..

me suya said...

Suna.. bukan dalam bio dulu ade belajar ke.. isk3..Saya darah A..

Anak Pak Muin said...

suna:yup..

jay:kate palap, peluru bom sume tak tkot, xkn jarum pon tkot

suya:A untuk Azri..tak gitu suya..haha

Amanie Ashraff said...

bole tahan ekslufis gak la darah o -ve tu ek. hehe nk same2 geng die jek

Anak Pak Muin said...

tu r, dasar racist..haha

paklah said...

jai tgu org sua kfc je,br xtakut kot..

iPai said...

ala .. tak sempat nak g derma ari tuh ..