Wednesday, January 19, 2011

aku pencinta alam: parit buntar - kelantan - cameron



Aku baru perasan yang punch card aku da cecah 10000 org.. haha..

Kembara siri pencinta alam aku kali ini selepas siri 1 dan siri 2 membawa aku ke negeri cik siti wan kembang a.k.a kelate.. Siri jelajah kali ni di'support' oleh Mr Kimi bersama keluarga.. Memang satu pengalaman yang syiok banget walaupon penat. 

Satu benda yang aku perasan di Kelate terutamanya di Kota Bharu (KB) ialah penggunaan ejaan jawi yang meluas sampaikan McDonald pon dieja dalam bahasa jawi.. Kalau kat Sungkai, haram nak jumpe tulisan jawi, tambah-tambah lagi Ipoh.. Tulisan Taufu Fa, tulisan Long Taufu je yang banyak.

Walaupon pada asal perancangan Mr Kimi hanya jalan-jalan di Kelate, namun, disebabkan rembesan adrenalin yang tak terkawal tambahan duit gaji jpa yang baru masuk, kembara pencinta alam diteruskan dengan penginapan satu malam di hotel Jasmine, tanah tinggi Cameron..

 Hentian pertama: Residensi Sapuan, Grik..



Hentian kedua: Bukit pe ntah. Sejuk2..

Hentian ketiga: Rumah Mr Kimi. Ni Mr Kimi punye bos. Totally kewl~

Borong-borong di Rantau Panjang

..........

Pantai Melawi. Tak mandi sebab lewat sangat sampai..

Gambar kelaujuan cahaye..

Malam, open table..

Wakaf Che Yeh..

Hentian keempat: Cameron..

Jalan-jalan carik makan..

Hirup-hirup teh di suasana dingin..Nice~

Ladang teh..

Gambar fotografi yang cambest~

Ladang teh lagi..

Night view dari hotel..

Tanah rata..

Mencari ole-ole..

Mencari strawberi..

Hentian last: Laksa Buyong Bukit Gantang yang super sedap..

7 comments:

me suya said...

aik macam pernahku nampak bantal strawberi itu^^

btw, kelantan is the best ever to stay..hahahaha matikk la kalau org negeri lain baca..^^ Jom balik kelatey esok^^doakan saya sampai baik2 k^^

Syukry said...

suya..order nasi kerabu..tapau sket..hp2

Muhammad Burn said...

Jalan sakan ni... yg tu bukan bukit. Banjaran titiwangsa. kalau lepas hujan, lg sejuk dr cameron.bkabus.pergh,cam ovrseas...haha

Anak Pak Muin said...

suya: moge blik selamat..riso si ganu nt

Syukry: aku nak gak..hehe

Burn: serius, kalau mlm sejuk gle..Nak plak kitorang blagak pkai short mlm tu..menggigil blik bilik..haha

Anonymous said...

Lan!! jelesssss nye tgk..jalan sakan ek. next time ajak skali ek.

Anak Pak Muin said...

wlaupon aku xtau sape ngkau, tp jom je la..haha

iPai said...

pergh .. jalan tak hengat punya .. jauh kot ..