Thursday, January 26, 2012

kenapa aku suke kerja aku



Post: M & E Engineer

1.   M & E engineer is equal to maintenance engineer. Tugas M & E ialah menjaga dan troubleshoot segala mesin baik dari segi mekanikal mahupon elektrikal. Dengan kata mudah, hands-on job. Aku memang suke hands-on job, dan aku rasa sepatutnya, sejak dari awal lagi aku patut masuk team maintenance (so, takde la asyik lompat company je).

2.    Aku punyai basic mekanikal yang tak berapa kuat, tambahan lagi ilmu elektrikal, memang aku paling tak suke. So, involving myself into this kind-hands-on-job membolehkan aku menajamkan ilmu mekanikal aku, disamping mempelajari ilmu elektrikal. Mechanical stuff: Hydraulic system, chiller system, motor system, mechanism, tools, electrical stuff: inverter, switch breaker, relay, phase, etcetera etcetera.. Banyak benda aku boleh belajar dari kerja aku. Sedikit sebanyak, aku, sedikit demi sedikit menjadi agak minat pada ilmu elektrikal, even kadang kadang serabut. 

3.     Kontranya M & E department ni ialah: bila ade kerja, memang sungguh ade kerja. Tapi, bila takde kerja, makanya, menjadi ulat ulat bertebaran mencari perlindungan. So, disini, workplace memainkan peranan. Kerja site memang panas. Tangan dan muke aku memang dah makin gelap. Tapi, mencari port mengulat, memang banyak. 

Ok, aku compare area kerja kilang dengan area kerja site, dalam kes aku, laut. Kilang (mengambil pengalaman aku bekerja di Soon Soon dulu): close area, yakni, pusing pusing, jumpe balik benda yang sama. Environment yang tak best. habuk dan lain lain. Site: Open area, banyak tempat boleh lepak / explore. Environment yang best. Still ade sikit sikit habuk, tapi, bayu laut boleh cover semua habuk tu. Senang cerita, aku tak rasa pressure pon kerja dalam site. Well, kecuali kerja melambak la.

4.    Ni lebih kepada peribadi. Kerja jadi lagi best bile workmate kite best, dan, workmate aku memang best...So, best la keje aku :)

Sekian..


Launching girder

Atas permintaan, aku tambah sikit gambar2 site keje aku..













10 comments:

Ikr@m said...

slm bro, ni projek jambatan pulau pinang yang kedua tu ke ??

Anak Pak Muin said...

yup..

Ikr@m said...

upload lagi gambar bro.cam best ja.huhu

eyqa amin said...

waaa...
dulu zaman kacik muda remaja mmg berhangan nk keje kt site sbb t'lampau bnyk bca novel...
hek

van montaha said...

wa bet keje lu xbyk awek sekeliling.

tapi lu dah off benda2 tu, so memang patut lu suke kerja lu.

wa sokong cadangan ikram. sila tampilkan gambar-gambar seksi jambatan penang #2.

Anak Pak Muin said...

jay: dulu ade awek dalam team m&e aku, tapi atas sebab2 yg tak diingini, die dah xde. so, tggal la mat2 kertu je..

ikr@m: nanti aku post gamba2 je bro

Hanif Idrus said...

kerja yang tak terikat kena follow sana sini..memang best..
Maksudnya tak terperap ajer...
Happy work broo

♥suNa husNa♥ said...

dah angkat dslr ke...?nice view la lan...
by da way aku da mntk keje maintainance n of course ak xkn dpt sebab mmg tu keje lelaki....:)
pe2 pun tahniah..:)

cha apple said...

aku pon suke ngan position dan keje aku skg.. hehe.. maintenance oil & gas

cha apple said...

suna : x cube xtau.. aku skg maintenace gak tp bidang len.. siap project engineer.. haha...