Wednesday, February 13, 2013

keperluan, kehendak



Memiliki sesuatu yang kite inginkan merupakan suatu impian bukan? Mahukan kereta import berbanding kereta tempatan. Mahukan Honda City berbanding Proton Persona. Mahukan rumah banglo tiga tingkat berbanding rumah teres setingkat tepi highway. Mahukan smart phone yang boleh kite show-off depan kutu kutu yang takde kemampuan untuk memiliki handphone secanggih dan semahalnya.

Semua itu bagai impian bukan.

Tapi, adakah itu keperluan? atau kehendak?

Renung renungkan dan selamat beramal..



p/s: kalau terlalu mengikut kehendak tapi kemudian hari kite yang sengsara menanggung hutang, tak boleh jugak kan..

p/s lagi: entry ini sangatlah pendek kerana aku terkejar kejar untuk menonton Wreck-It-Ralph downloaded version yang aku baru download tadi. Mungkin akan di-review nanti :)

12 comments:

Hanif Idrus said...

Zaman sekarang matrialistik menjadi kayu pengukur !!!

hafiz hafizol said...

RASANYA SEMUA MANUSIA X TERLEPAS DR KEHENDAK N KEPERLUAN TU.. :D

diana said...

utamakan yang kita betul2 perlu dulu..kalau yang penting2 tu dah ada baru la dapatkan apa yang kita hendak tu.

Chegu Anuar said...

Bro.. Betoi tu.. keperluan itu memang la keperluan, tp sebagai insan marhaen, kehendak pun menjadi keperluan kita.. Baik jadi mcm teman, orang lain pakai henpon canggih2, tp teman pakai Samsung yg RM68 juai kat Tesco.. Hehehe.. Janji boleh kol n sms..

-apis- said...

aku musykil kenapa proton persona, bukan saga, myvi atau viva.hahaha

the malay male said...

kehendak boleh dituruti dengan syarat beekemampuan... jika tidak cukup untuk memnuhi keperluan

Nick Nashram said...

aku bila fikir balik nak ambik saga flx se ke atau vios trd..fikir punye fikir guna la keta tempatan dulu..ade duit lebih baru angkut yg lain.

Anak Pak Muin said...

thanks untuk semua komen :)

@nik: betol! aku pon mule2 igt nak angkt city.kalau ikutkan mmg boleh je.tapi, perit sket pada mase akan datang - sebab simpanan pon xleh nk simpan byk - lagi satu, kemunkinan akan bertambah hutang lain pon boleh jadi jugak..so, lebih baik ambik mane yang aku mampu dulu..yang lebih realistik dgn keadaan aku..

Anonymous said...

bagus3 ... :))

iKhRam said...

berbalik kepada konsep
ukur baju [pada badan sendiri

kalau berlebih
apa salahnya berbelanja

Khai faiz said...

walaupun besar kemampuan.. sikap bersederhana itu lebih baik rasanya..

aku punya kereta kecil warna hitam buatan tempatan sahaja...

Yasmin Aris said...

:)
Sekarang ramai yg kejar kehendak :P