Wednesday, February 6, 2013

movie review: hansel & gratel - boleh laaa




Aku tak penah ade intention untuk tengok filem ni even dari awal lagi. Tapi, sebab dah takde filem lain yang ngetop dan aku memang agak bosan sabtu lalu, so, tengok la aku filem tu bersama housemate aku. 

Aku straight to the point je lah ye. Hehe.

Filem yang simple jalan ceritenye dan takde element of surprise. Ape yang buat aku surprise ialah betapa berdarahnye filem ini dihasilkan. Darah tersembur sembur. Kepala pecah bersepai sepai. Rase macam tengok The Wrong Turn pulak. 

Nampak macam filem ini lebih mengutamakan action dan effect berbanding character development. Senang cerita, kurang skrip je la. Watak utama merupakan adik beradik yatim yang memang sudah lama hidup berdua. Aku suspek mungkin si pengarah mahu meletakkan sentimental/emotional value dalam hubungan dua beradik ni (dalam satu scene. satu je), tapi bagi aku ia terlalu mencuba dan kurang berjaya.

Spoiler: ade seorang pempuan dituduh sebagai ahli sihir tapi disangkal oleh Hansel dan Gratel. Sebab dikatakan tak mempunyai simptom ahli sihir. Rupa rupanya die betul betul merupakan ahli sihir. Tapi ahli sihir yang baik lah (the white witch). Korang nak tau tak, dari awal lagi aku dah syak die memang witch. Dan memang betol tekaan aku. Bull's-eye!!! Yeah! haha

Anyway, kalau korang terase sangat bosan dan takde certe lain korang nak tengok, boleh la tonton filem ni di pawagam pawagam berhampiran. It still worth your money. Well, partially..hehe

Rating: 6/10

9 comments:

Anum said...

salam rabu
singgah sebentar

Khai faiz said...

jeles tgk org ada masa tonton wayang...

hazwan hairy said...

arini bru nk tgk filem ni..rabu kan murah..haha

Lynn Easyanz said...

hey..ape lak 6..bestla citer nie..hehe..i also no intention nk tgk cite ni but since i ni penonton tegar..sume movie nak layan..but lps tgk cite nie..mmg menarik ah..effect2 sgt haibaat..;-)..but different people different perception kan?am i rite?

me suya said...

citer ni best gak lah en lan.. suker!

the malay male said...

tq for review

Anak Pak Muin said...

haha..ade yg xsetuju :P

lain org lain perception ;)

Warna Warni Kehidupan said...

tengok cite ni hari pertama dia kuar hehe.. ok la tapi tak seperti yang di jangkakan... aku menjangkakan lebih aksi tetapi hampa.. dah la tgk 3D..

najihahfara said...

teringin pulak nak tengok