Thursday, March 10, 2011

the price of trust



Cerita pendek: 
Ada seorang mamat ni nama die Sam. Die memang seorang yang suke melancong dan mengembara, dan gemar memakai topi. Pada suatu hari, Sam pergi melancong ke Hawaii bersama dua orang member die yakni Cass dan Dean. Setibanya di airport, maka berlumba-lumbalah para 'ulat' yang datang dari ejen kereta sewa, ejen helikopter sewa mahupon ejen rumah penginapan, berlumba-lumba memancing mereka bertige.

Sam dengan memegang kuase autoriti membuat keputusan untuk menyewa helikopter dari Mike, brader 'ulat' berjambang budget bagus perut terburai. Dengan percayanya, Sam menyerahkan wang sewa sebanyak 50 USD bersama cagaran 1000 USD kepada Mike.

Setelah 3 hari 2 malam puas meneroka seluruh pelusuk Hawaii, maka 3 sekawan itu pun berasa puas hati dan sudah mahu pulang. Tiba masa bagi Sam, Dean dan Cass memulangkan kunci helikopter pada Mike, dan Mike pula sepatutnya memulangkan wang cagaran pada Sam sebanyak 1000 USD. Tapi Mike claim die takde duit time tu. So, die berjanji akan bank-in cash 1000 USD dalam Sam punya akaun maybank. 

Namun hari berganti hari, minggu berganti minggu serta bulan berganti bulan, Mike masih belum bank-in wang tersebut. Sam amat susah hati. Telefon tidak diangkat, inikan lagi sms mahupun mms, aram satu pun Mike tak reply. Sampai jatuh sakit Sam dibuatnya. Orang keliling tak henti-henti menyatakan bahawa Sam dah ditipu.  Namun Sam hanya pekakkan telinga je. Sedihnya Sam hanya Tuhan je yang tahu. Sam kini hanya meniti hari-hari dengan penuh kesedihan memikirkan perbuatan keji Mike. 

Meanwhile, Mike hanya tersenyum sinis mengenangkan wang haram yang diperolehinya dari Sam. Bertambah buncit la perut Mike lepas memakan wang haram tersebut. Ish3...


Moral:
1. Don't trust people easily
2. Think before take action
3. Always prepare urself with plan B
3. Untuk Sam; Chill mate! Ni sume pengalaman ngkau. Kalau dah kene sekali, u will be more aware and careful next time. Ko jangan nak buat muke serabut mikirkan pasal 1000 USD tu. Learn your lesson! That makes u stronger. This is the price of trust that u must bare. Aku support ngkau dari belakang..hehe



* Based on true story

5 comments:

♥suNa husNa♥ said...

hahahaa..sapa la tukan...:P

Amanie Ashraff said...

haaha terlebih percaya la neh. adoiyai ini mcm punya org pun ada eh

Wani said...

ni mesti kes jalan2 hawai baru2 ni..ish3...sabaq jela, nk buat cana benda dah jadi... buat pengajaran ok..

me suya said...

ahakz,,saya percaya anda boleh.. kah3

En Jay said...

1000 usd bahagi 3, hahahaha