Saturday, November 10, 2012

game yang nostalgik



Baru baru ni aku ade nampak satu keluarga India sedang main layang layang di tepi kawasan kilang berhampiran rumah sewa aku. Layang layang beb. Ade lagi rupenye orang main permainan ni. Aku ni boleh dikira outdated bile sentuh pasal isu game. Game warcraft la, DOTA la. Sorry to say, zaman kanak kanak aku cume terisi dengan brick game dan game game budak kampung. Pernah try main, tapi tak minat. Bila aku nampak orang main layang layang, oh, its bring back my childhood memories.. Nostalgic...

Layang-Layang
Game tipikal bila datang musim angin kuat. Either ngkau creative enough untuk buat sendiri atau just beli dekat kedai runcit. Kumpul ramai ramai dekat padang, then main. Yang paling legend layang layang dia akan naik paling tinggi sekali. Yang jahat pulak akan lekatkan serbuk kaca sepanjang tali layang layang. Kalau ngkorang pernah main layang layang, ngkorang akan tau sebab pe depa ni buat macam tu. Hehe

Guli


Game time kelas KAFA. Bile ustaz or ustazah tak masuk kelas, kitorang akan keluar dan main guli. Yang paling hebat akan dapat kumpul guli dengan banyak sekali.

Gasing


Game ni bermusim dan selalunya rotate dengan game guli. Bile dah bosan main guli, tukar pulak main gasing dan jugak sebaliknya. Gasing pon boleh dibuat sendiri or beli je dekat kedai runcit. Game die senang, pangkah gasing orang lain je. Yang power akan pangkah gasing orang lain sampai tebelah dua. Haha

Senapang Buluh


Ha yang ni memang dah tak nampak langsung budak budak main, even budak kampung sekalipon. Diguna untuk main perang perang. Bile kene memang sakit, mau merah merah badan. Mungkin sebab game ni agak bahaya (boleh bute kalau kene mate), so mak bapak melarang anak anak depa main game ni.

Galah Panjang


Ni pon game time kelas KAFA. Perlukan stamina sebab kena berkejar kejar. Tu pasal balik dari kelas KAFA, bau dah hapak sebab bepeluh. Keh keh.

Kalau nak direvise balik game game yang dimainkan suatu ketika dulu, memang banyak. Tapi sekarang, dah susah nak nampak game sebegini dimainkan even dekat kampung sendiri. Kalau ade pon, maybe dekat sukaneka ataupon hari keluarga. Budak budak zaman sekarang lagi suke main DOTA dekat cc, main angry bird dekat Samsung Galaxy SII ataupon main PSP pinjam dekat jiran sebelah.

Oh, mungkin zaman dah berubah. Hehh..

6 comments:

Si Matatajam said...

Rindunya nak main semua tu..nostalgia sungguh rasanya.. M follow sini..

Azian Elias said...

salam kenal....

galah panjang tu betul2 lama punya games.

Mrs Velentine said...

rindu mau main mcm ni lagi

fadzli Amir said...

Memang dulu kalu budak lelaki atau pompuan semua main permainan outdoor...mana ada macam sekarang....anak2 aku pon sama la...mana taknya dok pun umah merpati...

Anak Pak Muin said...

@matatajam: nostalgik..thnks ;)

@azian: btol2. skang da xbyk org main da

@ms valentine: rindu jgk..huhu

@fadzli amir: yup..zaman dah berubah..haha

NAZRUL AZAT said...

mase kecik2 dulu aku suke main lompat getah tu dgn bbdk ppuan, awwwww :-p