Saturday, November 17, 2012

arigato



Sedutan filem Songlap:

Taxi driver: Bang, ni wallet saye jumpe dalam teksi saye. Ni anak abang kan. Duit semua ade dalam tu. Yang pentingnye tu IC die tu bang.

Pakcik ketat: hmm...(mencebikkan muke sambil mengalih muke dan menutup pintu rumah)

Taxi driver: Ape punye orang. Bukan kene bayar pon cakap terima kasih..(sambil berlalu pergi)

....................................................................................................


Arigato - Thank you - Syukran - Gracias - Terima kasih

Pernah tak bila ngkau tolong seseorang, nak senang cakap, member. Ikut la tolong ape pon. Kite dah spent something untuk tolong die. Minyak. Idea. Duit. Masa. Tenaga. Untuk tolong die. In the end, bile 'pertolongan' tu dah selesai, without any word, without saying the 'Thank you' word, member ngkau blah. 

Apa ngkau rasa? Frust. Geram. Tension. Tak dihargai.

Isunya disini bukan mengenai 'pengorbanan' yang kita dah buat, tapi ini isu 'appreciation'. Isu penghargaan. Susah sangat ke nak ungkapkan ucapan 'terima kasih'. Bukan kena bayar pon. At least kite, orang yang menolong, rasa dihargai. Aku memang konfiden mak bapak kite, masa kite kecik kecik dulu, bile ade orang bagi sesuatu dekat kite, duit raya contohnye, mak bapak kite akan bagitau kite..

Ha, tu dah dapat tu cakap ape dengan uncle tu?

Terima kacih..

Tak susah kan?

8 comments:

hazwan hairy said...

ak pernah jga dlm situasi cmni...haha...kes syiling jatuh :p

fadzli Amir said...

Mungkin diorg tak diajar oleh parent diorg....ada member aku dia tak ucap terima kasih bagai ni katanya tak macho....apake bangangnya...

blog-tips-kurus said...

kalau dlm biz, boleh kena boikot ni..

Kesuma Angsana said...

mentaliti sesetengah org, kdg2 payah sgt nak ucap terima kasih!

Si Matatajam said...

X susah pun kita nak berbudi bahasa skit...

etuza said...

singgah sini, alhamdulillah dah follow. Teima kasih ya..ke laman Pesona yang tak ada pun Pesonanya.

Kesian kan orang macam tu, dia tak sedar ke tu dah kena tolong, boleh main jalan ja. Pernag saya kena macam ni...termenung lah etuza sejenak..hai nilah manusia ada ja kelemahan termasuk saya. Papun tak susah ucapkan tq tu. Harap pada Allah dia tak lupa lah tu syukur..

me suya said...

terima kasih lan.. i take this as entry peringatan.. :p

NAZRUL AZAT said...

aku pernah kene mcm ni, xtau la kenapa, kekadang nyesal buat baik, huhuhu