Sunday, March 17, 2013

movie review: eternal sunshine of the spotless mind




Mengisahkan tentang Joel (Jim Carey) dan Clemantine (Kate Winslet) yang merupakan couple dan masing masing cuba menjalankan prosedure untuk memadamkan memori sesama mereka. Walaubagaimanapun, semakin mereka cuba untuk mamadamkan memori tersebut, semakin mereka merasakan perasaan cinta itu. How they used to be, once. Betapa perit untuk memadamkan memori tentang seseorang yang pernah mereka cintai.

Joel dan Clemantine merupakan pasangan biasa yang pernah kita lihat. Bercinta, tak bersefahaman, dan bergaduh. Namun, masing masing deserve untuk mendapat peluang kedua. Ya, ini merupakan kisah tentang peluang kedua. Put aside segala ketidaksefahaman dan start fresh. 

Jim Carey dan Kate Winslet memberikan persembahan yang baik dalam filem ini. Aku tidak lagi merasakan yang Jim Carey hanya boleh melakonkan gaya lakonan yang stereotaip - lakonan bersama mimik muka. 

Filem ini mengingatkan aku tentang frasa "You'll never know what you'd got until you lost it"


Rating: 7.5/10

6 comments:

Nick Nashram said...

aku peminat setia jim carey ngan adam sandler..kalo diorang berlakon konpem gelak sakan..hahah

Amanina said...

Menarik saja...kena tgk nie :)

the malay male said...

panjang betul tajuknya

iPai said...

mcm best jeee ..

Tq sebab ni pon dah dikira rekemen .. hehe

Khai faiz said...

dpt dah ilham nak tgk cerita baru

Hanif Idrus said...

Blm tonton lagi..tapi yg pasti akan tengok