Thursday, July 21, 2011

bicara puasa #1






Tahun ni, puase bakal jatuh pada 1 Ogos 2011 sekiranya kelihatan anak bulan Ramadhan. 1 Ogos 2011 jugak jatuh pada hari Isnin, yakni, hari bekerja bagi company aku yang sangatla kedekut dalam bab-bab cuti ni. So, melepasla plan aku nak berpuasa pertama dekat rumah. Aiya..

Memang terase best bile dapat puase kat rumah; sahur ramai-ramai, buke ramai-ramai. Bile dah keje ni, tak tahu feel puase aku nanti rase macam mane. Teringat lagi puase time kecik-kecik dulu. Mak kejut bangun sahur. Aku dengan abang aku masuk toilet nak gosok gigi. 5 minit. 10 minit. 15 minit. Tak kuar-kuar. Mak pon masuk toilet tengok. Rupenye; tangan kanan pegang berus gigi, tangan kiri pegang ubat gigi, duduk bertenggung, mate pejam. Haha..

Tu bab sahur, belum masuk bab terawikh lagi. Bile semayang terawikh je, duduk paling belakang sekali. Kire kalau takde dinding, duduk terus kat parking moto sane. Sebab duduk belakng sekali, boleh bersandar sambil sembang pasal baju raye. Bile imam takbir, kitorang tak takbir lagi. Tunggu sampai rukuk, baru kitorang takbir. Habis je 2 rakaat, siap tulis atas karpet berape rakaat lagi kene semayang. Haha..

Memang best kalau terkenang time puase zaman hingusan dulu...

Tak sabar nak berpuase.. :)




3 comments:

iPai said...

hamboi .. ni memang terkenang sgt .. wuuu

me suya said...

Nak bagi jeles
InsyaALLAH I will be home on dat day..Cuti sudah diapply dan green light sudah.. Ai lan, org putih pun tak kedekut bagi cuti~

Anak Pak Muin said...

ipai: haha..tekenang beb

suya: kilang ni memang, kedekut tak hingat..