Wednesday, June 29, 2011

mase kecik-kecik dulu



Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke folo member aku. Teringat lak time pendidikan seni kat sekola rendah, cikgu suh bawak tanah liat. Balik je sekolah, aku tros konvoi dgn member2 aku carik tanah liat kat sungai. Dek sebab member pny idea, kitorang ramai-ramai cross hutan. Short-cut katenye. Padahal, ade anak sungai, bukit-bukau bagai. Sampai je rumah, habes basah kuyup dgn baju kotor. Memang hangin la mak aku..

Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke mandi sungai walaupon tak pandai berenang. Time dulu sungai cantik lagi. Jernih je. Sekarang keruh dah. Nak jadikan cerite. Ade pulak geng2 budak beso ni cabar kitorang yang kecik2 ni naik bot batang pisang (sebatang pisang dicucuk dengan kayu jadi handle, wallah!)... kitorang pon ape lagi, gedik jugak naik bot tu. Dua orang skali naik. Masuk je sungai, tegelincir plak. Member lak takde masalah, pandai berenang. Kerek habes die berenang tinggal aku lemas sorang-sorang. Aku habuk pon tak reti berenang. Menggelupur telan air la aku lemas. Mujur ade orang selamatkan. Padan muke aku!..

Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke main guli. So, suatu hari tu aku pegi ke kedai runcit dengan adik aku beli barang. Kat kedai tu ade jual guli. So, aku pon rembat satu plastic guli masuk dalam poket. Tokey kedai mate rabun. Aape pon tak nampak. On the way balik, aku tunjuk guli hasil keje aku kat adik aku.

“ayok, curik bedosa, masuk api nerake” adik aku jawab dgn muke tenang.

On the spot aku buang guli tu dalam semak. Tobat aku taknak mencurik da..

tapi time tu je la…


Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke bawak basikal tua bapak aku. Time tu member ajak teman pegi public phone. So, aku pon folo la naik basikal tua tu. Kayuh punye kayuh. Tibe-tibe telanggar pulak dengan satu kayu ni. Ape lagi, jatuh begolek terhentak dagu aku. Sebab terhentak tu, patah sikit gigi kacip aku. Sumbing sampai sekarang. Padan muke aku!..

Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke makan limau bali. Nak dipendekkan cerite, dekat belakang sekolah aku ade 3 pokok limau bali. Time lapo je, kitorang tibai limau bali. Cikgu pon jadi pelik. Time nak masak je, buah ilang. Tinggal kulit je. Gile misteri. Menang heaven la makan limau bali free.. 

Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke main bakar getah. Bile getah terbakar, yang cair tu akan menitik jatuh. Die punye bunyi macam bunyi melecur (ade iras bunyi tembak-tembak gitu). So, aku panggil game yang tak berape selamat tu game “helicopter”. Time cuti sukan komanwel , aku main game ni pakai getah lastik. Getah lastik tu abang aku punye kot aku rembat. Tengah syok main, tibe-tibe lak arwah nenek aku panggil. Time toleh je, helicopter aku terhempas kene pulak atas jari aku yang lagi satu. Rase pedih die memang best. Menitik air mate aku. Sampai sekarang tak hilang parot dekat jari tu. Padan muke aku!..

Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke kutuk abang aku cakap gagap. Sekarang aku rase da kene palit kat aku kot sumpahan gagap tu. Kan da kene gagap. Kalau nak bagi lancar, aku kene bagi pelempang dekat diri aku sendiri bila masa gagap tu datang. Padan muke aku!..

Mase kecik-kecik dulu,

Aku suke main pistol ikan abang aku. So, nak jadi independent la kononnye, aku buat la pistol sendiri. Aku carik kayu papan yang tak pakai, aku amek parang bos, aku amek pensel. Mule-mule, kene buat draft dulu dekat papan. Siap je buat draft, baru leh start potong. Da siap draft, aku dengan tak sabonye, angkat parang tinggi-tinggi, lagi tinggi dari kepale aku. PAPPP! Adoiiii Makkkk!! Aku menjerit. Nak potong papan, jari lak yang kene. Padan muke aku!..

Mase kecik-kecik dulu,

Err, dah r… penat aku nak flashback lagi… lagipon, bos ade dalam bilik. Takleh nak galak sangat.. hari ni, aku totally free sebab esok barang baru jalan.. adoi… ape lagi aku nak wat eh petang ni.. hmmm  



8 comments:

nurulfzz said...

ouh,ak da salah anggap sbnrnye kat ko.ak igt ko x nakal mase skolah rendah.sbb ko pndai kan kan?.nakal jgk rupenye.ehehe

iPai said...

en lan dah update !!! .. gila ah ! macam2 cerita ko masa kecik ni.. macam2 betul pengalaman ko ..

me suya said...

eeeeeeeeeee nakal la ko ni en lan... nasib baik masa kecik-kecik dulu aku xkenal ko.. kalau tak mesti mama aku tak kasi kita kawan,sebab masa kecik-kecik dulu aku kena kurung je lam rumah..main ng adik beradik.. takde aaa buas macam ko.. muahahaha

Anak Pak Muin said...

huda, ipai, suya: haha..xde r nakal sgt...suam2 je

iPai said...

suam2 tuh .. ada lagi dasat ?

En Jay said...

bro, xkan xde kisah skodeng orang mandi pastu kena ketumbit?

Anak Pak Muin said...

dah mandi kat sungai nak ngintai cne lg..tgk direct je..haha

saidibautista said...

cool one. kesah lame kalo diingat semula memang best.