Sunday, April 10, 2011

racism alam kerjaya







Kepada bos-bos HR yang bermuke ketat dan gadis-gadis HR yang putih melepak,

Tuan/Puan bos HR, 


MOHON MINTAK KERJA DI COMPANY TUAN


Saya tulis surat ni cadang-cadangnye nak apply kerje kat company Tuan/Puan, kot-kot la kalau ade vacancy. Saya ni budak USM yang nak habes ijazah dengan kecemerlangan yang suam-suam kuku dalam bidang Mechanical Engineering bulan 5 nanti.

Sebagai budak engineer, saya dah pon melengkapkan diri saya dengan segale skill yang diperlukan seperti skill membodek, skill datang lambat tapi tak kantoi, skill tidur dalam kete tepi pantai, skill buat kerja last minute, dan segala macam skill lagi. Boleh kate, skillful dah ni.

Dengar-dengar citer company Tuan/Puan nak budak 3 pointer je. With all due respect, do see me as a future potential worker, same like the other 3 pointer scorer. Ni tak, tengok 2 pointer je, tolak tepi resume walaupon 2.99. Pttuuii!! Don't judge a people by its pointer. Mane tau time final aritu die sakit perut. Pagi tu die makan nasik lemak Kak Jah. Sedap katenye. Last-last, sakit perot die time exam, langsung lupe segale rumus yang dah dihapal. Please k..

Cik akak HR berbaju blous pink berambut ikal mayang,

Ade kawan saye ni, orang Angola. Peter Jackson nama die. Die pegi apply kerja kat company orang Pakistan. Akak tau tak die kate pe kat kawan saye? Company ni hanya untuk orang Pakistan je. Pakistan untuk Pakistan. Punye la sakit ati kawan saye tu kak. Kalau ikutkan hati, mau dibakornye company tu. Saya harap, company akak ni bukan macam company Pakistan tu ye.

Sampai sini saja surat saya utus untuk Tuan/Puan dan Akak HR. Harap pihak Tuan/Puan dapat consider surat saya ni. Lain kali saya utus lagi ye. By the way, dekat belakang surat ni ade satu envelope kaler kelabu ala-ala coklat sikit. Tapi tak kelabu sangat la. Cane nak cakap ek.. Senang citer, kaler kelabu la ye. Dalam tu ade resume saya. Tengok-tengok la ye. Sekian, terima kasih.


Yang Benar,


(SUKIMAN ANAK SATOWONG)







#ni kalau dapat kat cikgu BM aku ni, memang fail la weh . . 

8 comments:

Wani said...

hahahha...nice2..

selamat bekerja nnt ^^

♥suNa husNa♥ said...

kihkih.....toi2.cam hampeh...amik je semua dak 3 pointer 2....
aku buka bisness lagi bek...

-apis- said...

oii2..perli dak 3 pointer ka??hahaha

sarzli said...

aku dh kate jgn mkn nasik lemak tu..ko mkn jugak..

koo said...

ak terasa lah...haha

iPai said...

kita bakor je .. kite bakor je ..

Anak Pak Muin said...

wani: selamat bekerja gak^^

suna: nk join gak

apit: mane de perli pit..aisey..:P

jeli: sedap siot nasik lmk die

koo: err...aku tak kutuk sape-sape pon koo..haha

ipai: haha..

me suya said...

best2..