Wednesday, April 27, 2011

hari-hari terakhir seorang graduan usm





Kalau nak diikutkan sejarah penyekolahan aku, aku hampir-hampir menjadi warga tetap sekolah harian, SMK Sungai Kruit, Sungkai (tambah tolak lebih kurang 3 bulan), sampai la bila satu hari ni, bila aku balik dari sekolah, dengan muke penat ketiak basah rambut serabai, bapak aku dengan muke kewlnye tunjukkan aku offering letter dari SMK(A) Sultan Azlan Shah. Kalau nak ikutkan darah mude aku, memang tak kebuloq nak masuk sekolah asrama. Tapi, kalau bangkang tara mana pon, bapak aku still nak aku masuk situ. Makanya, melekat la aku dekat sekolah tu selame 5 tahun. Setia betol aku.. cait~

Dari sekolah beralih ke alam matrik, time di mana geng-geng surau time skolah dulu buat-buat lupe jalan nak ke surau, time di mana geng-geng sikat tengah time skolah dulu dah mula tukar style rambut cacak atas cucuk awan, time di mana geng-geng seluar atas pusat time skolah dulu dah mule pakai sluar 'lo-weight' sampai nampak lurah, time dimana geng-geng 'taknak rokok' time skolah dulu mula jinak-jinak isap rokok sebatang dua, time di mana geng-geng 'ana-anta' time skolah dulu mule mencarut bagai, dan macam-macam lagi.Sudah human nature mungkin, berubah selari dengan environment. Namun, ade jugak yang kukuh iman teguh pendirian, which is good.

Habes je matrik, naik pula satu lagi tahap yakni, universitas. Tahap dimana, mak-mak kite leh citer dengan bangga dan hati sejuk dekat member-member die bile jumpe dekat kenduri mahupun dekat pasar. Tahap dimana, bila kuar je nanti, dapat kerja gaji ribu-riban (tangan di dada, mata ke atas). Tahap dimana, belajar sampai pecah kepale untuk skor final. Tahap dimana, tidur lagi banyak dari jaga. Eh?

Pejam, celik, pejam, celik, menguap, it's been over 10 years dah aku ber'asrama' (5 tahun sekolah, setahun matrik, 4 tahun universitas). Lame jugak rupenye. Banyak kenangan manis dan pahit yang aku store dalam database aku ni. Time skolah, bile nak balik time hari paling last tu, memang sedih. Muke ketat mane pon, kalau dah 5 tahun duduk sebumbung, mesti ade sedih jugak. Tak payah tipu. Same goes to matrik. Walaupon setahun je, tapi disebabkan kawan-kawan yang buat life kat matrik tu jadi lagi best membuatkan aku nyaris-nyaris nangis dibuatnye. Bak kate Jambu, 'muke legend, hati jambu'.

Untuk 4 tahun time di universitas ni pulak, hari belum sampai ke penghujung lagi, still ade lebih kurang 2 minggu. Mungkin lepas ni, masing-masing dah ade kerjaya masing-masing: Engineer, HR, mahupon businessman. Mungkin lepas ni, masing-masing dah ade keta masing-masing: Honda, Toyota, Audi, Ferrari, mahupon perodua Kancil 660. Time-time macam ni, cume boleh menghitung hari je menunggu hari tersebut. Menunggu hari akhir. Menunggu hari perpisahan. Tak tahu ape reaksi yang bakal aku lihat nanti...


7 comments:

-apis- said...

hg dpt mimpi apa ni lan update kol 4 pg..haha

nice~~

Anak Pak Muin said...

teringat kat hg pit..haha

iPai said...

wah ... awal pg sungguh ... haish sedih2 plak kan .. takpe2, nak habis dah

me suya said...

u gonne miss us..
heeeeeeeeeeeee..
serius!!! tacing!

♥suNa husNa♥ said...

huu...sedih2...

En Jay said...

gua cop reaksi menangis sambil tutup muka bantal buleh?

xpun, reaksi tak tido sampai kul 4 pagi sambil update blog sambil sandarkan pada kenangan. buleh?

hafiz said...

lan..kenagan kita ang xshare pun