Thursday, January 17, 2013

status



Aku rase dah agak lama aku tak update dan tak blogwalk. Thanks pada yang caring dan bertanya. Anyway, aku ade je. Tak bz. Dan takde hal pape pon.

Pagi tadi..

Dekat tempat keje, aku sarapan kueh tiga bijik: kuih sagu, kuih keria (gelang), dan donut. Ni la skema pemakanan aku tiap2 pagi: kuih tige bijik, atau, pisang sebijik kuih due bijik, atau, bihun. Nak makan kenyang kenyang sangat kang jadi malas pulak. 

Setel je aku makan. 'On' laptop, bukak fesbuk, bukak kosmo online, bukak segale email, dan, bukak Alkisah (cet!). 

Namun pagi ni lain pulak ceritenye. Baru je aku bukak laptop, bos aku keluar dari bilik die dan cakap ade emergency dekat 'stitching site'. Dengar dengar macam kate ade kaitan dengan generator set. p/s: stitching merupakan proses mencantumkan partition jambatan dengan concrete. Atau lebih dikenali sebagai, concreting. 

Selama pengalaman maintenance aku, masalah masalah yang biasanye terjadi dekat generator ialah antaranya: generator takleh start, takde output power, leaking minyak, mahupon kehabisan minyak. Bende bende ni la yang bermain dalam otak aku sepanjang perjalanan naik ke jambatan.

Bile sampai je...

What the heck??

Masalah masalah yang aku predict tadi, satu pon tak kena! Rupe rupenye...

Kunci generator hilang!! Dan sebanyak enam bijik generator 150kVA hilang kuncinye!! Tak lupe juga kunci satu forklift juge turut hilang!!

Apa yang mampu aku buat cume bypass kunci generator supaya generator boleh hidup dan mereka mereka ni boleh bekerja..

Ini memang keje khianat..

Serius khianat...


p/s: cerite macam takde kaitan dengan tajuk kan? takpe, aku tau dah..

8 comments:

-apis- said...

Apa yg merepek mlm jumaat ni.

-apis- said...

Apa yg merepek mlm jumaat ni.

Haryz Khairuddin said...

siapa la yang khianat sangat tu.. ada PIC yang pegang kunci2 tu ke?

Khai faiz said...

Khianat.. Menyusahkan orang je kan..

fadzli Amir said...

Hahahah...apa la pekdahnya pengkhianat tu...apa yg dia dapat...

maitimie said...

finally! dapat pon tembus p sini. hee. ilmu baru pasal jmbtn. yihoo~

Nick Nashram said...

bro,ade x pdf pasal dslr ni..cara2 nak amik gmbr bagi cantik..aku dah search tapi tak jumpa pun..hahah..kalo ade nanti roger la ye.

me suya said...

kerja pengdengki kah?
sabar je lah..mana2 pun ada jer makhluk cam tu..