Thursday, January 31, 2013

masa senggang



Dua hari lepas aku totally busy. Dari pagi sampai malam non-stop problem datang. Paling bestnya ialah bile aku rase keje dah settle - dan dalam otak aku dok terbayang minum air sejuk sambil surf internet dalam office yang berhawa dingin setelah penat bekerja di bawah terik mentari - malangnya, sangkaan aku meleset. Belum sempat pon aku menjamah lunch, problem lain pulak datang.

Sampai jam 9 malam, aku dah terase sangat barai. Mane taknye, pagi, aku sarapan pisang seulas - tengah hari, minum air kosong - petang, rembat limau raye cine dekat office - petang jugak, dapat la merase karipap belas ehsan kawan kawan. Limau embat + pisang + karipap ehsan + air kosong = sumber tenaga untuk aku turun naik Gantry Crane (search google untuk explainasi). Penat... Serius penat...

.................................................................................

Semalam belum boleh senyum lagi. Awal pagi lagi aku da naik bot menuju Batu Maung, Penang - untuk ambil spare part - untuk setelkan keje yang belum setel dua hari lepas. In the mean time, workmate aku sibuk prepare spare DC motor untuk replace motor yang dah rosak.

Hasil terkejar ke sana ke mari, kami berjaya setelkan kerja dalam jam 2 petang.

....................................................................................

Hari ni - pagi pagi datang keje ingat boleh la nak sarapan depan laptop sambil hirup teh o panas bersama kueh sagu - malangnya, datang masalah lain pulak. Motor yang di pasang semalam ada masalah. 

Nak dipendekkan cerite - memandangkan cerite aku ni lebih macam luahan perasaan dan syok sendiri - setelah hampir setengah hari berada di atas Launching Girder (search google untuk explainasi) - berulang alik mencari punca masalah - dan kulit muka dan tangan aku mula menjadi tanned melampau - barulah punca  masalah ditemui. Selesai..

....................................................................................

Sekarang, aku cume mahu menikmati masa senggang aku dengan menghirup air soya ais bersama limau rembat Raye Cine yang aku rembat dari receptionist sambil mendengar lagu Torn nyanyian Natalie Imbruglia. 

Ahh, work is good - keeps my mind and body occupied - but having time for myself once in a while is also good...

limau rembat

6 comments:

-apis- said...

X elok main rembat ja.

Nick Nashram said...

hahah..sama r cam aku.
kelas kol 8 smpai kol 12.
x sempat nak bekpes.
terus lunch.

محمد رازيق said...

workaholic hang ni bro. tak apa, baguih. hehe

Anak Pak Muin said...

@apit: limau tu sub-con yang bg..melambak lambak kat opis.hehe

@nik: tu la pasal..nasib la sempat mkn ke tak..haha

@razak: workaholic r sangat..haha

the malay male said...

have a nice day

maitimie said...

one word. workaholic!

rest well k :) jaga mkn.