Sunday, January 27, 2013

movie review: mama - aduhai sayangnya




Alert: review ini mengandungi spoiler yang mak ai, punye la banyak

Menonton filem genre seram pada waktu malam memang satu aktiviti yang ideal. Kesannya, korang akan teringat ingat muke hantu yang muncul dalam filem. Worst case scenario? teringat ingat sampai mimpi. Satu: Yes, filem MAMA memang seram. Dua: Tapi aku tak teringat sampai terbawa bawa ke alam mimpi.

Sebab..

Satu: Aku puji filem ini kerana ia berjaya meremangkan dan memeranjatkan aku sepanjang durasi 1jam 40minit filem ini. Cliché, but successfully delivered. Boleh dikatakan, antara filem seram acuan barat terkini yang sukses dalam elemen seram selain Sinister dan Insidious. 

Pelakon kanak kanak dalam filem ini benar benar sukses dalam menjayakan lagi filem ini. Melihat mereka merangkak pantas turun naik tangga benar benar membuatkan perut aku kecut.

Seram, suspen. Memang cukup intipati sebuah filem seram.

Dua: Figure hantu yang dijana melalui teknik CGI dalam filem ini agak melebih lebih. Satu benda yang aku kurang gemar bile menonton filem seram barat. Kalau dari segi 'scary figure', masih belum dapat mengalahkan hantu versi korea, jepun. Ini, sedikit sebanyak memberi kesan kepada momentum penonton sendiri. Seram, seram, seram, dan apabila si hantu keluar, ok, dah tek berapa seram dah.

Tiga: Ada persoalan persoalan yang tak terungkai sampaila ke akhir filem. E.g: bile si hero mendapat mimpi berjumpa abangnya dan abangnya memintanya pergi ke kabin tempat asal hantu tersebut. Tapi in the end, the scene is skipped dan terus ke 'klimaks' pengakhiran filem. The hero never reached the cabin to begin with.

Ada satu scene di mana awek hero, Annabel (satu satunya nama yang aku ingat dalam filem ni), punyai kesan lebam pada tengkuknya. Dalam fikir aku, oh, adakah ini sama seperti filem Shutter? Si hantu bertenggek di atas tengkuk. Tapi, in the end, nothing is explained.

Empat: Cerita sudah cukup bagus. Elemen seram dan suspen juga turut bagus. Story development juga bagus. Akan tetapi, ending yang terlalu mudah dan...awkward. Adakah si penulis sudah ketandusan idea untuk menyudahkan filem ini. Ah, segalanya tampak cacat dan serba tak kena pabila sampai pada endingnya. Dan, aku dan rakan sepenontonan aku membuat keputusan bahawa heronya adalah seorang yang asshole dan loser. In the end, aweknyalah yang sebenarnya hero dalam filem ini.

Seperti yang aku katakan. Ini sebuah filem seram yang bagus tapi sayangnya disudahkan dengan ending yang betul betul mengecewakan. Walaubagaimanapun, tak rugi juga untuk menonton filem ini kerana korang takkan senang duduk dengan level keseraman filem ini.

It worth a watch..

Rating: 6.7/10


3 comments:

Khai faiz said...

Ptt la ranking tinggi gak film ni

Kesuma Angsana said...

oklah citer ni

Yasmin Aris said...

bru je tgok td. ish! mmg xpuas aty la :(
ending dia xbest langsung.
byk sgt yg jd persoalan.
tp seyez, cite da best daa!