Friday, February 24, 2012

ketidak-adilan sejagat



Di suatu petang yang hening, aku, dengan berbaju T berseluar track berselipar jepun menuju ke Alpha Romeo 660 yang aku park di tempat parking yang sangat awesome, bawah bumbung jiran. Tujuan aku hanya satu: beli pak tongkol yang paling awesome penah aku makan, pak tongkol Perda. Best in the world..

**************************

"Kejadah mende la pak tongkol tu?? pakciknye fendi afifi ke???"

Let me explain about this pak tongkol. Pak tongkol Perda ni memang terbaik. Dulu mase aku kecik kecik dulu, mak aku selalu belikan aku burger singgit dekat pasar malam. Rase die ok la. Bese la, singgit. Kalau nak sedap lagi, beli la burger dekat kedai Pak Mat kedek tu. Name pon kedek, memang mahal la burder die jual. Tu yang aku bengkek je bile beli kat kedai die. Adoi la..

Aku tau macam tak berapa nak menjawab soalan kan. Terime je la!!

***************************

So, dengan lesen kompeten aku, aku drive ke Perda dengan penuh berhemah. Berenti time berenti. Jalan bile time jalan. Awesome tak aku..

Kira kira jam 5 petang, aku tibe di gerai tersebut. Gerainye tidak sebesar mana. Cukup sekadar ruang untuk menjalankan operasi perniagaan mereka. Kelihatan besen besar berisi doh pak tongkol sudah tinggal kurang suku. Pelanggan masih ramai menunggu giliran. Ok, aku ambil langkah kehadapan sikit menghadap brader bungkus kuah kacang.

"Bang, nak pak tongkol dua ploh ringgit.."

'Uk' tak 'ek' pon tak. Brader tu pandang sepintas lalu je dekat aku. Ok, die ingat la tu. Aku cube tenangkan hati. Hari agak terik. Panas. Ketiak dah basah. Aku masukkan tangan ke dalam poket seluar. Nak cover spot basah dekat ketiak.

Satu demi satu order telah disetelkan. Pakcik pakcik makcik makcik yang beratur tadi pon dah blah sambil mengukir senyuman rakus. 

Setelah hampir 20 minit menunggu, tibe la giliran aku. Aku tak boleh nak doubt memang muke aku time tu agak rakus. Baru la aku paham perasaan pakcik pakcik dengan makcik makcik tadi. Aku teringatkan kelembutan dohnye. Aku teringatkan kerangupan outer partnye. Aku teringatkan kesedapan kuah kacangnye. This feeling, ahhh, best in the world...

Tiba tiba..

"Bang, nak pak tongkol dua ploh ringgit. Sedara mara saya sampai tadi. Tak tau nak hidang ape. So, saye ingat nak hidang pak tongkol abang ni la. Pak tongkol abang ni sedap. masti depa puas hati. Leh ye bang, dua ploh ringgit."

Datang pulak sorang awek ni nak order. Aku tak boleh nak sembang la die punye hot. Sekali lalu je la aku usha die. Habes la ngkau awek, doh nak abes dah. Ni aku punye. Aku bisik dalam hati. Kalau menjerit dalam hati nanti die dengar pulak.

"Ok dik. Dik tunggu sat na. Abang buatkan pak tongkol adik :)"

Mak ai punya lembut brader muke ketat tadi jawab. Siap bg smilie lagi. Dasar lelaki durjana.

Aku sudah nampak pak tongkol yang cantik dibikin oleh brader tu. Tampak gebu. Yes, ni aku punye. Brader tadi bungkus, masukkan kuah, dan hulur. Aik??

"Nah dik. Dua ploh ringgit je ;)"

Die hulur dekat awek tadi! Awek tadi boleh siap bagi wink lagi dekat brader tu. Udah la time tu panas. Bepeluh. Spot peluh tadi pon dah makin besar. Makin 'panas' aku dibuatnye.

"Bang, bile saye punye pak tongkol nak siap?"

"Abang order berapa tadi ye?" 

"Dua ploh ringgit!"

"Alamak bang, sori la. Ni cukup untuk 5 ringgit je..."




AGHHHHHHH!!!!!!!

*************************************************************





Ketidak-adilan sejagat...



Oh dunia....

5 comments:

-apis- said...

cakoi??x penah makan lak aku

Anak Pak Muin said...

sedap gila baq ang..lembut gila

hafizul fikrie said...

nak ban pak tongkol tak?

sweet pearl said...

ish3....sangat tak adil *geleng pala*

Anonymous said...

lan telo..nk pak tongkol gak..smbil men squash