Sunday, October 23, 2011

hayao miyazaki, ghibli studio and a great masterpiece



Hayao Miyazaki dan Studio Ghibli tak pernah menghampakan aku dalam penghasilan animasi yang pada aku far exceeding certain real action movie. A great masterpiece. Ya, aku layan animasi, anime.Good film can come in any form of presentation. 

Bermula dari Nausicaa of The Valley of The Wind (1984) sampai lah ke The Secret World of Arietty (2010), ternyata tak pernah mengecewakan aku. Pada aku, mungkin disebabkan oleh:

i. Tema filem yang ditunjukkan dengan kuat sekali. Sama ada family, nature, love, child memory, fantasy dan sebagainya. Sesetengah filem terumbang ambing dalam penyampaian temanya. Tetapi bagi filem filem Hayao Miyazaki, it's almost perfect. Flawless. Lihat sahaja dalam Princess Mononoke, tema kasih sayang, nature disampaikan dengan jelas sekali. Aku tak perlu nak perah otak untuk mencari tema ape yang disampaikan.

ii. Character yang menarik. Adventurous and ambitious. Ekspresi wajah yang menggambarkan dilema, kebencian, suka, cinta dan sebagainya disampaikan dengan baik dan bagi aku, menusuk. Watak Chihiro dalam Spirited Away menampakkan kanak kanak manja yang struggle untuk survive dalam dunia dewa dewi yang mencabar. 

iii. Detail dalam setiap movement yang tampak terperinci dan kemas.Seperti air, angin, bayang bayang dan sebagainya. Ia secara tak langsung menghidupkan lagi filem filem tersebut.

iv. Mesej yang disampaikan sampai ke pemikiran penonton. Mesej penjagaan alam, mesej kasih sayang, dan sebagainya. Kadangkala mesej yang disampaikan itu simple, tapi diterjemahkan ke dalam bentuk yang magnificent dan cantik.

v. Plot cerita yang terkawal rapi. Jauh panggang dari api kalau nak compare dengan Hantu Bonceng, jalan cerita yang messy sampaikan aku tertanya tanya ini cerita pasal hantu atau kisah cinta yang memualkan atau kisah nasi kangkang yang pathetic. Ini yang terjadi kalau plot tak dikawal.


Lain orang lain pendapat dalam pentafsiran sesebuah filem. Ada orang kata Transformer best tahap gaban, tapi bagi aku, sikit pon tak menarik minat. It basically depend on ur taste urself.




  




   

Friday, October 21, 2011

target!



Ape target kamu dalam hidop ni? Ha, kamu la! Ye, kamu yang tengah duduk depan laptop tu. Sengih pulak. Ok, ape target hidop kamu?

Kite flashback balik zaman sekolah rendah dulu. Bile ditanya cita-cita, skema jawapan yang wajib dijawab adalah: doktor, jurutera, polis, bomba, dan juga cikgu. Then, masuk sekolah menengah. Cita-cita menjadi advance seiring dengan masa dan pemikiran kite. Jurutera petroleum, doktor gigi, bisnessman, dsb. Well, takde salahnye untuk mempunyai cita-cita. Target. Cita-cita ni mendorong kita untuk berusaha keras. Dalam konteks student; belajar sekerasnya untuk mengejar cita-cita ni, skor dalam exam, masuk universiti/maktab dan menggenggam segulung degree/master/pHD.

Kite tengok pulak satu lagi level dimana cita-cita dah pon tercapai. Jurutera, doktor, cikgu, et cetera. So, ape target kalian sekarang ni?

Jawapan skema yang selalu kite dengar ialah: nak berjaya dalam hidup. Biasa. Tipikal. Do elaborate what kind of success that u wanna be? Ade rumah besar, bini cun, anak melambak, kereta besa bagak, dan duit yang melimpah ruah. Adakah ini pengertian "berjaya" itu?

Atau..

Berjaya dalam kerjaya: menjadi manager, membangunkan company sampai ke peringkat tertinggi. Kalahkan company pesaing. Besarkan company. Bangunkan branch keseluruh dunia. Adakah ini pengertian "berjaya" itu?

Atau..

Punyai hidup yang serba serbi lengkap. Cukup kadar makan minum. Punyai keluarga yang bahagia. Punya kebolehan membantu mak ayah adik beradik. Rumah yang selesa. Hidup yang tak berlebih lebih. Adakah ini pengertian "berjaya" itu?


Well, kalau tanya aku, aku sendiri pon tak tahu. Pada pendapat aku, target itulah yang akan memimpin kite untuk berada on the right track. Hidup tanpa target hanya membawa kita ke satu mindset; "adoi, malasnye nak pi keje","arini ponteng keje sedap jugak", dan "bestnye hidop time study dulu". Yep, tak akan membawa kite ke mana-mana.

Back to the whole point, ape target hidup kite?

So,


Ape target hidup kamu??

Thursday, October 20, 2011

mentaliti si manipulasi



Seberang Flourmill merupakan salah satu cabang dalam Soon Soon Group di samping Soon Soon Oilmill dan Soon Soon Feedmill. Soon Soon Feedmill menghasilkan makanan haiwan seperti dedak dan pellet. Manakala, Soon Soon Oilmill menghasilkan minyak masak dan Seberang Flourmill menghasilkan..well, of course la tepung. 

Well, Seberang Flourmill mempunyai plant yang berfungsi menghasilkan tepung dari gandum. Dan plant ini ditunjangi oleh Plant Manager yang bijaknya, mak ai, dari Kedah ke Johor, patah balik pusing ikut Terengganu sampai ke Kedah balik, semua orang tahu tahap kebijaksanaannya.

Kata-katanya keramat. Maka betullah segala tutur kata dan arahannya. Kuli adalah salah, Plant Manager adalah betul. Kuli buat salah, Plant Manager kata salah salah. Kuli buat betul, Plant Manager cari salah. Maka dengan itu, memang sah dan tentunye ke'betul'an Plant Manager itu.

Plant Manager ada tag-team yakni, QC Manager. Segala keputusan adalah sudah tentunya betul datangnya dari Tag Team ni. Jangan gatal buat keputusan sendiri, Tag Team akan cantas. Tag Team memang tak boleh dan taknak dengar pendapat kuli kuli sebab kuli tak pandai, Tag Team pandai.

Tag Team bercadang nak kekalkan jawatan mereka sampailah ke titisan terakhir. In the mean time, kuli kuli muda yang berharap membawa perubahan boleh simpan hajat sehingga sampai masanya. Sebelum sampai masa itu, kuli kuli kena redha...



Ya, ini lah die mentaliti si manipulasi..

Wednesday, October 19, 2011

kerja boleh jadi best, kalau..



Kerja boleh jadi best, kalau..

1st: 
Of course la kalau ade keje yang nak dibuat. Tambahan lagi keje tu sememangnya sebati dengan daging tulang urat selangka kita. Kan. What point kalau datang keje tapi menganga je. Diri sendiri sakit hati, orang tengok kita pon sakit hati. Bagi aku, dibayar gaji tinggi mane pon, kalau keje (tugas) takde, ia secara tak langsung merupakan seksaan secara mental. Terasa bosan. Terasa biol. Terasa useless. Awkward, dan segala macam negative expressions.

2nd:
Bende yang kita suke. Ada yang suke mesin. Ada yang suke projek. Ada yang suka site job. Ada yang suke hands-on job. Ada yang suke keje cakap-cakap. Dsb. Tapi, aku sure seramai 55% yang tak suke keje die, tapi still keje. Ok, maybe aku over-judge. Maybe takde la teruk sangat. Maybe ade yang suke keje die, tapi ade benda picisan yang buat die tak suke keje die. Contoh, keje repair mesin, suke, tapi kene datang keje 6 hari seminggu plus kene buat OT 20 jam, tak suke. Contoh, keje cakap-cakap, best, tapi kene maki hamun dengan bos plus kene luku dengan customer, tak best. 

Aku dah lari tajuk rasenye...

3rd:
Bos yang kewl. Contoh bos yang tak kewl: selalu sangat datang awal, so kene la pagi-pagi buta rushing nak sampai sebelom bos. Contoh bos yang kewl: selalu pegi outstation, selalu datang lambat, selalu tak buat meeting, selalu layan anime. 

Ok, aku merepek dah..

Bos yang kewl ialah bos yang pandai ambik hati dan pandai berinteraksi dengan kuli-kuli die; dengar pendapat kuli die, even kuli tu yang paling kuli sekali; ambik berat hal ehwal kuli die; suke open table (belanje); dll. Ade ke bos yang macam ni. Mengarut. Ok, aku melebih lagi. Maybe ade jugak bos yang macam ni.. tapi....

never mind..

4th:
Increment dan bonus yang tinggi melangit. Secara tak langsung, akan push kita untuk buat yang terbaek banget-banget. Ok, maybe bukan yang terbaek banget-banget. Push kita untuk buat yang bagus. Increment yang ciput dan bonus 1/10 sebulan gaji bakal mengundang pekerja lompat kilang/company sepertimana mereka-mereka yang lompat parti. Kemungkinan besar parti lama tak bagi elaun minyak dan elaun duit poket menyebabkn lompat parti. 

5th:
Ada connection dengan pekerja yang lain. Ni bukan broadband connection, tapi connection dengan worker yang lain. Kite akan rase best bile orang senyum bile bertembung dengan kita. Orang senyum maknanya die suke kite. Suke bukan maksud 'suke' yang tu. Tapi.. suke. Bile rase best, diri sendiri pon rase semangat buat keje. Bayangkan kalau betembung je, tarik muke ketat. Mesti pop dekat kepala kite, "die ni tak suke aku ke?". Kan.

6th:
Elaun yang maha banyak. Keje boleh datang suke hati. Bile cuti je, mesti bergaji. Faedah yang mak ai, punye la banyak. Makan tengah hari yang ditanggung, termasuklah sarapan, minum pagi,dan juga minum petang. Duit minyak dibagi. Duit belanja cekedis dan cekelat turut ditanggung. Sorang satu dapat kereta buatan Malaysia sebijik. Bonus setahun gaji. Hari ahad, sabtu dan cuti-cuti umum tak payah datang langsung, gaji jalan. 

Ok, no6 ni memang totally and surely nonsense. Such a childish set of mind. Pfffttt..


Aku suke lepak dekat bumbung plant. Mengulat. Mencari idea. Mencatat list keje. Mengambil angin. Mencari nafas. Mencari ketenangan. Ya, ketenangan..


Monday, October 17, 2011

jalan jem, kereta manual




Driving manual car in a traffic jam really get on my nerve.


Kalau aku rodok bontot kereta depan ni,

 Agak-agak boleh ilang tension tak?

Saturday, October 15, 2011

movie review: real steel



Sudah menjadi habit aku untuk check tahap best sesebuah movie di IMDB sebelum terjah kat pawagam. Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian, maki hamun je yang dapat. Makan minyak, makan duit, makan masa, makan hati. So, it's better check than regret.




So, real steel. Even dah ade malaun-malaun yang share movie ni dekat internet dengan of course la visual yang low kualiti, aku still nak tengok dekat pawagam. Di ratedkan sebanyak 7.5/10 oleh viewer di IMDB which is quite good score membuatkan aku nak tengok jugak movie ni.

First impression aku sebelum menonton movie ni: filem robot gaduh-gaduh yang penuh dengan CGI efek, vicious and cold blooded robots fighting, yada yada yada. Tapi, yang sebenarnya, movie ni hanya ditunjang dengan kuat kisah hubungan anak dengan bapa, dan of course la robot fighting yang tak over effect dan bagi aku, best. Cth movie dengan over effect but pathetic is, Transformer. Pfftt. 

Ok. Kisahnya. Charlie (Hugh Jackman) ialah seorang jackass yang suke berhabis duit dalam robot fighting. First thing first, latar movie: 2020, dimana virtual game di real-action kan dan tinju-tinju manusia dah takde. So, sukan tinju ni di replacekan kepada robot fighting.

Charlie ni juga dahulu seorang peninju yang boleh kata power la. Die juga ade seorang anakluar nikah bernama Max. Nak dipendekkan cerita, mak kepada Max mati dan hak penjagaan sepatutnya jatuh pada Charlie. Tapi Charlie taknak. In the mean time, Charlie dah sengkek disebabkan hutang keliling pinggang. So, makcik Max kawen dengan orang kaya dan sanggup nak jaga Max. So, Charlie 'jual' Max dengan USD100,000 kepada makcik Max. Tapi, makcik Max dan laki die nak honeymoon dekat oversea. So, Max kene dijaga oleh Charlie sementara nak tunggu depa ni balik honeymoon.

Mula-mula, si anak dan bapak memang takleh blah. Bapak rasa si anak annoying dan sebaliknya. After certain time, bibit-bibit kasih sayang mula terbit. Cliché. Apa yang mengikat antara Charlie dan anaknya ialah game fighting robot. Berkongsi minat yang sama.

Nak dipendekkan lagi cerite, Max jumpa robot yang dah sampai tahap junk dekat junk yard. But surprisingly, robot ni still function. Dipendekkan cerita lagi, Charlie dan Max masuk liga robot fighting. Max dengan selamba badaknya mencabar juara dunia robot fighting: robot bernama Zeus, robot besar bagak yang power nak mampos. So, berjayakah robot junk Charlie dan Max menewaskan Zeus? Macam mane dengan hubungan antara Charlie dengan Max. jeng jeng jeng


 Rating: 7.8/10

dreamt wishlist against real live



Semua orang ade wishlist. Yup. Semua orang ade. Wishes yang di'list'kan. Nak kawen umur 24 taun la, nak beli Altis la, nak beli rumah la, nak beli motor besa la, nak beli DSLR la, nak beli gitar la, nak putar satu negara la. Well, it is not wrong to have a wish, a target. At least ade bende yang kite nak capai dalam hidup. 

Dulu, aku memang dah aim nak angkat DSLR dan juge gitar, walaupon main takde tahap power ala Man Kidal. Still, practice makes perfect. Bile nak powernye kalau gitar sendiri pon takde. Same goes to DSLR. Addictnye aku disebabkan oleh kualiti gambar yang cantik tahap best banget. Jauh meninggalkan kamera 3.2mp Sony Ericsson K770i aku. Yeahh, DSLR dan gitar. Target aku.

Tapi, tu dulu. Zaman jiwa mude berkobar-kobar. Semua bende pon aku nak. Haloba punye manusia. Disebabkan kebanyakan masa aku dikekang oleh masa kerja, wishes aku yang dua ni dah makin malap. Selain itu, isu-isu berbangkit macam priority penggunaan duit, releven atau tak, takde masa nak main tangkap-tangkap gamba, dan sebagainya mempengaruhi keputusan aku untuk give up pada bende ni. Tambahan teman main gitar dah takde. Lagi la membantutkan impian aku. Impian suci aku.

So, officially potong wishlists ni. Erm, tak potong la, tapi letak sebagai less less less priority berbanding wishes yang lain. Kot-kot nanti duit dah bersepah-sepah tak tau nak buat ape. Maybe aku hidupkan balik wishes aku ni. Yes, the day may come. I guess..


Ka-ching!




Tuesday, October 11, 2011

soalan cepumas



Ade sorang pakcik maintenance dekat kilang aku ni. Takde la pakcik sangat. Nak bagi dekatkan level sembang, aku panggil die 'abang'. Takde la awkward sangat nak sembang gelak-gelak bagai.

Biase la, budak baru macam aku ni kene la mendekat-dekatkan diri dengan geng-geng otai dekat kilang ni. So, nanti takde la susah nak mintak tolong depa nanti. Depa ni dah keje dekat kilang ni dari zaman firaun lagi. Memang selok-belok kilang ni memang depa expert tahap superb la.

So, me watching the maintenance gang repairing a machine. A conveyor to be precise. Changing the sprocket.

"Tukaq spoket ke bang?" Aku mula bicara. Dah tau tukar spoket tapi tanya lagi. Nub!

"Ha'a. Dah longgaq" balas pakcik maintenance tadi.

"Baru ka?" dia tanya aku pulak.

"Ha'a. Baru sebulan." aku jawab.

"Ooo.."

"Dah kawen ka?" dia tanya lagi.

"Belom!" ringkas aku jawab. 

Aku sengih-sengih 5 minit, pastu blah.




Pakcik, tolong la tanya soalan lain...